Спорът около сваления руски изтребител се пренесе в Народното събрание

ДПС и БСП излязоха с декларации, ГЕРБ призова за мъдрост и "да не вземаме страна"

Лидерът на ДПС Лютви Местан, сн. БГНЕС

Темата за сваления от Турция руски изтребител се пренесе и в българското Народно събрание. В специална декларация от ДПС подкрепиха призивите за деескалация на отношенията между Русия и Турция и връщане към политическия диалог, но като цяло подкрепиха гледната точка на Анкара за причините, довели до инцидента.

От БСП призоваха за обективност и международно разследване, но декларацията им прозвуча по-скоро като завоалирана подкрепа за аргументите на Москва в спора.

Депутатите от БСП напуснаха пленарната зала, докато лидерът на ДПС представяше декларацията на движението и обратно – после депутатите от ДПС напуснаха залата, когато на трибуната застана Янаки Стоилов от БСП.

Междувременно от "Атака" направо внесоха проект за обща декларация на НС по въпроса, в който настояват парламентът да осъди "военната агресия" на Турция спрямо Руската федерация и дословно повтарят основни тези от руската официална позиция..

От ГЕРБ запазиха мълчание в пленарната зала, но след размяната на двете декларации председателят на парламентарната група Цветан Цветанов призова всички да бъдат "максимално мъдри, внимателни и балансирани" в изказванията си.

"Русия е нарушила турското въздушно пространство, но е нужна е деескалация"

Призоваваме към още по-активен диалог страните-членки на НАТО и ЕС за разработване на обща политика и конкретно противодействие срещу експанзията на т.нар. Ислямска държава /ИДИЛ/ и нарастващата терористична агресия. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан. Той подчерта, че движението застава зад призива на Алианса за деескалация на отношенията между Русия и Турция и за връщане към политическия диалог

Участието във военни действия на която и да е държава срещу ИДИЛ не може да преследва като съпътстваща цел защитата на режима на Башар ал Асад, подчерта Местан. Режимът, по думите му, не може да бъде участник в противодействията срещу ИДИЛ, защото точно този режим и т.нар. Ислямска държава са основната причина за военния конфликт в Близкия изток, чиято последица е огромната бежанска криза.

ДПС отчита като безспорен факта, че през последния месец руската военна авиация нарушава турското въздушно пространство многократно. Налице е информация, че това се е случило, въпреки многократните официални предупреждения, отправени към руския посланик и към военния аташе в Анкара, подчерта Лютви Местан. Той отбеляза, че тези факти са потвърдени в официалната позиция на НАТО от извънредната среща на посланиците на страните-членки.

От ДПС припомнят, че нарушаването на въздушното пространство и на суверенитета на която и да е държава - член на Пакта, е нарушаване на пространството и суверенитета на самия Атлантически съюз.

За ефективното противодействие на ИДИЛ безспорно са необходими и усилията на страни, които не са членки на НАТО, защото тя е предизвикателство не само срещу евроатлантизма, но и срещу съвременната цивилизация и човечество, се заявява в декларацията. Противодействието срещу нея в т.ч. и военното следва да се извършва при стриктна координация между всички страни-участници и спазване на международното право в т.ч. териториалната цялост и суверенитета на всяка една страна, заявяват от ДПС.

"Никоя държава не може да претендира за контрол на територии извън собствените ѝ граници"

Очакваме да бъде проведено независимо международно разследване за това какви са точно обстоятелствата по свалянето на руския военен самолет, заяви след това в декларация Янаки Стоилов. По думите му трябва да се разбере какви военни действия са извършвани, дали и как са нарушени границите на съседна държава и как е било използвано въздушното пространство в този регион. Защото никоя държава не може да претендира за някакъв контрол на територии, които надхвърлят нейните собствени граници, посочи Стоилов.

Стоилов каза, че възниква въпросът, когато се водят военни действия, по кои правила на войната е допустимо да се разстрелват пилоти, спасили се от падащ самолет. Ако има отговорни, те трябва да бъдат изправени пред съда, посочи той и отбеляза, че човешкият живот е важен, независимо дали в Париж, Африка или Азия, или някъде другаде.

По думите му в момента в света се поставя големият въпрос - ще се формира ли световна антитерористична коалиция, която да включи държавите от ЕС, САЩ, Русия и други значителни международни фактори. Това, което стана вчера, повдига нови въпроси пред това може ли да се сплоти международната общност в противодействие на тази най-голяма опасност, допълни той.

Изискваме българският парламент и правителството да имат съзнание, че за България тези конфликти също създават потенциални опасности. Ние сме за установяване на траен мир и на прогресивно развитие в света, защото военната ескалация, цялостната дестабилизация в района на Близкия Изток и Северна Африка не водят към нищо добро и застрашават живота и здравето на стотици хиляди и милиони хора в Европа и целия свят, заяви Янаки Стоилов.

Призовавам да се формира българска национална позиция, зад която да застанат парламентът, правителството и президентът, апелира той и допълни, че призивите за някаква евроатлантическа солидарност не могат единствени да решат проблема, пред който е изправен светът и Европа.

"Атака": парламентът да осъди "военната агресия" на Турция

"Атака" внесе в деловодството на Народното събрание проект за декларация "за осъждане на военната агресия на Република Турция спрямо Руската федерация".

"В момент, в който все повече европейски държави подкрепят антитерористичната коалиция срещу "Ислямска държава", начело с Русия, Република Турция извърши варварска военна провокация, унищожавайки руски военен фронтови бомбардировач "СУ-24" във въздушното пространство на Сирийска арабска република. Със свалянето на самолета на антитерористичната коалиция Турция заяви подкрепата си за "Ислямска държава", се посочва в текста, който на практика дословно повтаря руската официална позиция.

"Осъжда терористичните действия на Република Турция и възлага на правителството на Република България незабавно да осъди военната агресия на Република Турция спрямо Руската федерация по дипломатичен път на всички политически международни нива", се казва още в проекта за декларация, внесен от "Атака".

Цветанов: Не трябва да взимаме страна

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова чрез медиите парламентарните групи да бъдат по-прецизни и сдържани в изказванията си по инцидента със сваления руски военен самолет.

"В момента трябва да бъдем много внимателни и прецизни в изказванията си, не трябва да взимаме страна - за всичко, което се случва, дано да има разбирателство, разум между Русия и Турция", каза той.

В момента България не трябва да взима агресивна позиция и страна, добави Цветанов и се върна към вчерашното извънредно заседание на НАТО, за да акцентира върху очакваната обща декларация, въз основа на която след това и ние да можем да вземем някакво отношение. Но трябва да бъдем много балансирани, внимателни, препоръча председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той подчерта, че в момента предизвикателството пред света е борбата с тероризма. Смятаме, че Турция и Русия ще намерят общ начин за излизане от ситуацията, добави Цветанов. Затова, според него, другите парламентарни групи трябва да са по-внимателни, защото ситуацията е напрегната и всяко изказване може да провокира напрежение на двустранна основа с държавите, които са участвали в инцидента.

Според Цветанов може да се помисли за обща декларация на НС по случая, но на този етап не би могло да се стигне до такъв документ заради различията в позициите на политическите сили. Затова и ПГ на ГЕРБ се въздържа, искаме да бъдем мъдри и прецизни в изказванията си, уточни лидерът на групата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?