Спорът с МВФ за фискалната дисциплина се отлага за декември

Спорът между българското правителство и Международния валутен фонд за параметрите на фискалната дисциплина, която трябва да спазва страната, ще продължи през декември, по време на редовната мисия на фонда у нас по предпазното споразумение. Дотогава и двете страни ще следят параметрите на платежния баланс.

Това стана ясно при завръщането на финансовия министър Милен Велчев от Вашингтон във вторник, след разговорите му с представители на МВФ по време на годишната среща на фонда и Световната банка.

В София Велчев повтори тезата си, че правителството може да си позволи да разхлаби фискалната дисциплина заради подобрените параметри на дефицита по текущата сметка и очертаващото се изпълнение на прогнозите за рекордни чуждестранни инвестиции. Под разхлабване финансовият министър има предвид политическото решение на НДСВ да изхарчи около 700 млн.лв. от бюджетния излишък, с 300 млн. повече от предварително договорените с фонда допълнителни разходи.

Аргументите на кабинета са, че договореното с МВФ в началото на лятото се е основавало на доста различни данни за платежния баланс, с негативни тенденции за около 9% дефицит по текущата сметка в края на годината. "Последните данни показват вече една много по-положителна тенденция и нашите очаквания са за дефицит от 8.3 %, което е по-малко от миналата година", посочи Велчев, цитиран от БТА.

Той допълни, че в същото време вече изглежда доста сигурно, че преките чуждестранни инвестиции ще бъдат над 2 млрд.евро през 2004 г. или 9 % от БВП - повече от очаквания дефицит.

Според финансовия министър, при тези условия затягането на фискалната политика, което предвижда сегашното споразумение между правителството и фонда, е неприемливо и неподходящо за икономическите условия на България. Стабилността на валутния борд и на икономиката могат да бъдат запазени при не толкова висока цена, но дискусиите по тези въпроси ще продължат и през следващите седмици, каза министърът.

Милен Велчев определи като абсолютно твърд и ангажиментът на правителството да повиши с 25% минималната работна заплата от 2005 г., което е другият спорен момент между кабинета и МВФ. Този ангажимент не подлежи на промяна и бе изразен и премиера Симеон Сакскобургготски, напомни министърът.

"Ако не стигнем до съгласие с МВФ, ще трябва да се вземе политическо решение - не само от мен, какво да се прави и дали да се рискува отлагането на успешния преглед на споразумението или не", каза Велчев.

В отговор на въпрос той заяви, че през тази седмица финансовото министерство ще изпрати за междуведомствено съгласуване проектобюджетът за 2005 г. и след около две седмици той ще бъде обсъден от Министерския съвет.

Велчев съобщи и за водените от него разговори за иракския дълг към България на заседание на Холандската група на МВФ и Световната банка. Българската позиция е, че не можем да си позволим нито по икономически, нито по политически причини да опростим голяма част от дълга, който по наши данни е около 1.7 млрд.долара, както настояват някои страни.

Велчев припомни, че иракското правителство е упълномощило "Ърнст енд Янг" да проведе разговори с всички основни кредитори на Ирак, за да уточни размера на иракския дълг. Това е важно и за България, защото от общия размер на иракския дълг зависи каква част би трябвало да подлежи на опрощаване, за да може Ирак да обслужва дълговото си бреме, каза финансовият министър.

Велчев допълни още, че България ще се опита да повлияе на разговорите в Парижкия клуб, тъй като там са най-големите кредитори на Ирак, които вече са поставили условие на Багдад да не дава на никой от останалите си кредитори по-добри условия от договорените с клуба.

Споделяне

Още от Бизнес