Спорът за мигрантите застрашава способността на германското правителство да действа

Зигмар Габриел

Спорът по въпроса как Германия да овладее потока от мигранти подкопава способността на правителството да действа, заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел в интервю за германското сп. "Шпигел", цитиран от Ройтерс.

Канцлерът Ангела Меркел, лидер на Християндемократическия съюз (ХДС), и Хорст Зеехофер, водачът на коалиционния ѝ съюзник - баварския Християнсоциалния съюз (ХСС), влязоха в конфронтация по темата как Германия да се справи с очакваните до края на годината между 800 000 и 1 милиони мигранти, голяма част от тях идващи от райони на въоръжени конфликти в Близкия изток.

Габриел, водач на социалдемократите, които също участват в управляващата коалиция, заяви, че консервативните партии действат безотговорно, защото разногласията помежду им задълбочават несигурността сред населението на фона на засилващите се опасения, че Германия не може да се справи с новопристигащите.

"Имайки предвид голямото предизвикателство, пред което е изправена страната ни заради масираната имиграция на бежанци, спорът между ХДС и ХСС сега заплашва способността на правителството да действа", каза той. "Колкото по-дълго продължават противоречията в консервативния блок, толкова повече хората ще се отвръщат от политика, а крайнодесните радикали ще печелят подкрепа", предупреди вицеканцлерът, който е и министър на икономиката.

Одобрението за консервативните формации в допитванията от последните седмици намалява. Според сондаж на "Форса" подкрепата за тях е спаднала с два процентни пункта до 36 процента на сто - най-ниското равнище за последните три години. Нови проучвания показаха, че крайнодясната и антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия" набира популярност.

По-рано тази седмица баварският министър на финансите Маркус Зьодер каза, че отношенията между ХДС и ХСС преминават през най-трудния си период от 1976 г., когато между тогавашните партийни лидери Хелмут Кол и Франц-Йозеф Щраус имаше такъв конфликт, че традиционните съюзници едва не се разделиха.

Очаква се утре Зеехофер да се срещне с Меркел за обсъждане на политиката към бежанците, а по-късно двамата да разговарят с Габриел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?