Спорът за реформата в армията се пренесе в пленарна зала

Споровете по проектозакона за отбраната се пренесоха и в пленарната зала. В петък депутатите започнаха разглеждането на документа на второ четене и зациклиха още на 15-я член, който изключва Генералния щаб от ръководството на отбраната. Въпреки споровете депутатите решиха законът да бъде гласуван още в сряда. Разглеждането ще продължи във вторник на извънредно заседание на Народното събрание, в дневния ред на което обаче влизат още законопроектите за конфликт на интереси и за провеждането на изборите за Европейски парламент. Заседанието щяло да продължи до приключване на работата по дневния ред.

Проектозаконът за отбрана въвежда интегрирания модел на военното министерство, при който се съкращават дублиращите структури между политическото и военното ръководство на отбраната. Предвижда се Генералният щаб да се нарича Щаб по отбраната и да влиза в централната администрация на министерството. Така генералитетът ще бъде под командването и на заместник-министрите.

Намаляването на правомощията на Генщаба предизвика остра реакция от президента Георги Първанов, който дори заплаши с налагане на вето, ако законът бъде приет в този му вид. По време на разглеждането на законопроекта в парламентарната комисия по отбрана депутатите от БСП не подкрепиха влизането на генералитета в централната администрация на министерството. В петък депутати от левицата съобщиха, че същото поведение ще бъде следвано и в пленарна зала.

Според независимите депутати Станчо Тодоров и Петър Берон не е редно началникът на отбраната да не е сред ръководните органи на отбраната. Според чл. 15 обаче ръководството на отбраната се осъществява само от Народното събрание, президента, Министерския съвет и министъра на отбраната.

Депутатите от НДСВ Станимир Илчев и Минчо Спасов се хвърлиха в яростна защита на законопроекта, изготвена от екипа на съпартиеца им Николай Цонев. Въпреки опитите на НДСВ въпросният член да мине без дебат, председателят на НС Георги Пирински отбеляза, че законът е от първостепенно значение и трябва да му се отдели необходимото време. БСП от своя страна не възразява срещу конкретния член, а срещу по-нататъшното разписване на интегрирания модел.

Досега интегрираният модел не бе въведен въпреки ангажиментите към НАТО, най-вече заради съпротивата на генералитета, който пък се ползва с протекциите на президента и върховен главнокомандващ. Шефът на кабинета на Първанов и бивш началник на Генералния щаб ген. Никола Колев преди време също разкритикува индиректно въвеждането на модела.

Споделяне

Още по темата

Още от България