Споразумение в ОПЕК+ за още съкращаване на петролния добив

Споразумение в ОПЕК+ за още съкращаване на петролния добив

Страните от ОПЕК+ обявиха във Виена, че са се споразумели допълнително да съкратят добива на петрол с най-малко 500 000 барела на ден, за да подкрепят цените на суровината, съобщи Франс прес, позовавайки се на комюнике от срещата на членките на петролния картел в петък.

Така общият добив ще бъде понижен с 1.7 милиона барела на ден за всички от групата от 24 страни. Някои от тях, сред които Саудитска Арабия, ще прибавят към тази нова цел доброволни допълнителни съкращения на обема на добива, се казва в съобщението.

Целевото равнище на добива на Рияд ще бъде 9.74 милиона барела на ден, посочи саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд, цитиран от ТАСС. Това означава понижение с 400 000 барела спрямо сегашния добив от 10,15 милиона барела на ден, уточни той.

Министрите от ОПЕК+ са съгласували допълнително понижаване на добива в рамките на виенското споразумение за още три месеца, от 1 януари 2020 година.

Ирак възнамерява да съкрати допълнително добива си с 50 000 барела на ден и така дневната му квота ще стане 4 милиона и 462 барела, обяви министърът на петрола Тамер ал Гадбан пред журналисти.

Квотата на Русия за първото тримесечие на 2020 година ще бъде намалена със 70 000 барела на ден или общо 300 000 барела на ден, посочи руският министър на енергетиката Александър Новак.

Споделяне

Още от Бизнес