Споразумение за газопровод през Финския залив подписа ЕК

Споразумение за газопровод през Финския залив подписа ЕК

Европейската комисия сключи споразумение с Естония и Финландия за строителство на газопровода "Балтикконектор" (Balticconnector), който ще свърже газовите мрежи на двете страни, съобщи руската агенция ТАСС в петък.

Документът е бил подписан в кулоарите на срещата на върха на ЕС в присъствието на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиерите на Естония и Финландия - Таави Рийвас и Юха Сипиле.

"Подписвайки споразумението, ние премахваме енергийната изолация на страните в ЕС, сближаваме европейските граждани, обединяваме пазари. Този проект обединява интересите на ЕС", заяви Юнкер.

Строителството на газопровода може да послужи като предпоставка за построяване на терминал за втечнен природен газ на брега на Финския залив, посочи Рийвас.

Плановете на Естония и Финландия да прокарат газопровод по дъното на Финския залив, който да съедини газовите им системи, бяха обявени през 2014 година. Дължината на тръбата ще е 150 км, от които 80 км ще минават по дъното на залива. Цената му се изчислява на 250 млн. евро.

През август тази година ЕК подкрепи проекта с отпуснато финансиране за 187.5 млн. евро.

Плановете са строежът да приключи през декември 2019 година.

Според експерти обединяването на газотранспортните мрежи на Естония и Финландия ще позволи на финския оператор "Газюм" (Gasum OY) да съхранява природен газ в Инчукалинското подвемно хранилище в Латвия, което да се превърне в алтернативен източник за газови доставки в балтийския регион и основа за създаване на единен пазар, пише ТАСС.

Споделяне

Още от Бизнес