Външните министри на САЩ и Иран възобновиха преговорите

Споразумение за иранската ядрена програма до 31 март е възможно

Споразумение за иранската ядрена програма до 31 март е възможно

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и иранският му колега Джавад Зариф възобновиха преговорите за иранската ядрена програма - само няколко дни преди определения за края на месеца срок за постигане на политическо споразумение, съобщи Асошиейтед прес в четвъртък.

Кери и Зариф се срещнаха заедно с екипите си в швейцарския град Лозана. Представители на САЩ казаха, че спазването на срока 31 март е постижимо, но остава несигурно, защото все още има много нерешени въпроси. "Американската страна съзира възможности за споразумение" до края на март, тъй като последният кръг от преговорите донесе много по-голям напредък в сравнение с предишните, каза един от източниците на агенцията.

Служителят пожела да остане анонимен, тъй като не бил оторизиран да обсъжда преговорите, посочва АП.

Представител на Държавния департамент на САЩ заяви, че все още има шанс до 31 март да се постигне споразумение за иранската ядрена програма, предаде Франс прес.

"Наистина вярваме, че можем да го постигнем до 31 март. Виждаме път за постигането" на споразумението, заяви високопоставеният американски дипломат, пожелал анонимност. Той обаче подчерта, че наличието на възможност за успех не означава, че преговорите наистина ще завършат със споразумение, каквото световните сили от групата "5+1" се опитват да постигнат от месеци.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Швейцария миналата нощ за нови преговори за иранската ядрена програма. По-рано той подчерта, че няма алтернатива на постигането на споразумение с Техеран, припомня Асошиейтед прес.

Ако не се постигне споразумение за иранската ядрена програма, ще се повиши нестабилността в Близкия изток и перспективата от надпревара в ядреното въоръжаване в региона, предупреди късно снощи британският външен министър Филип Хамънд, цитиран от Ройтерс. Той също изрази увереност, че има шансове за постигане на споразумение, но предупреди, че "трябва да сме наясно и за алтернативата".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят