Споразумение за военно сътрудничество и Сирия - теми на срещата Русия-ЕС

Владимир Путин, Ван Ромпой и Жозе Барозу

Възможността Москва и Брюксел да сключат споразумение за военно сътрудничество и взаимодействие при миротворчески операции ще бъде обсъдена на започващата в понеделник в уралския град Екатеринбург двудневна среща на върха Русия-ЕС, съобщи за ИТАР-ТАСС руският посланик в Евросъюза Владимир Чижов.

Според дипломата такъв документ би представлявал договорно-правна база за дейността на двустранната работна група с ЕС по военните въпроси и би улеснил съвместното участие на федерацията и на Евросъюза в миротворчески мисии в трети държави.

На лидерската среща Русия-ЕС ще бъде обсъдена и темата за уреждане в Сирия и вдигането на европейското ембарго върху оръжейните доставки за тази страна, каза Владимир Чижов.

Руската позиция е категорична - оръжейните доставки за една от страните в подобен конфликт само съдействат за неговата ескалация и обезсмислят всички усилия за политическото му уреждане, заяви той.

"Идеята, че трябва опозицията да бъде довъоръжена до паритет с правителствените сили, което да съдейства за политическо уреждане - това е фантазия, и то опасна", изтъкна руският представител.

"Също такава фантазия, и не по-малко опасна" е според него идеята, че може да бъде въоръжена умерената опозиция в Сирия, без да се допусне оръжията да попаднат у екстремисти.

Споделяне

Още от Свят