Споразумението ЕС-Турция е факт, влиза в сила от неделя

Жан-Клод Юнкер, Ахмет Давутоглу, Доналд Туск и Марк Рюте

След продължили едно деннонощие трудни преговори Европейският съюз и Турция приеха  окончателно споразумението, което трябва да спре потока от мигранти от Турция през Егейско море в ЕС. То влиза в сила от неделя, 20 март, когато вече всички нелегални мигранти, които дойдат през Егейско море от Турция, ще бъдат връщани обратно.

Споразумението предвижда връщане на незаконно пристигналите мигранти от гръцките егейски острови в Турция и включва механизъм "един за един": за един върнат от егейските острови в Турция сирийски бежанец, от Турция в страна от ЕС ще бъде пренастанен друг сирийски бежанец.

Предвижда се ускоряването на либерализацията на европейските визи за турски граждани и допълнителна помощ за Турция заради бежанската криза.

До споразумението се стигна след като най-напред снощи европейските лидери съгласуваха помежду си обща принципна позиция за основните му положения. В петък тази позиция бе представена от Туск, холандския премиер Марк Рюте, председателстващ в момента ЕС, и с председателя на ЕК Жан-Клод  Юнкер на турския премиер.

След няколкочасови преговори в този състав председателят на Европейския съвет Доналд Туск препоръча на 28-те лидери да одобрят текста, което те направиха. После към тях се присъедини турският премиер Ахмет Давутоглу, за да се стигне и до окончателното приемане на споразумението.

ЕС и Турция постигнаха исторически договорености и ще помагат заедно на бежанците, заяви след това Давутоглу на обща пресконференция. Днес е исторически ден заради това, че постигнахме важни договорености. Ние с  ЕС имаме общо бъдеще, имаме съвпадение в мненията по сирийския въпрос и по проблема с бежанците, посочи той.

Плановете за едностранните действия влизат във фризера, каза след сключване на споразумението гръцкият премиер Алексис Ципрас, изтъквайки, че "на дело е реализирано едно общо решение за бежанската криза", за което са били правени усилия от три месеца насам.

Меркел изрази задоволство, но и предпазливост

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че споразумението между ЕС и Турция ще нанесе тежък удар по бизнес модела на каналджиите и ще изпрати ясно послание за разубеждаване на мигрантите да идват в Европа. Резултатът от договореното днес ще бъде, че Европа ще успее да преживее това трудно изпитание заедно с всичките си 28 членове и заедно с Турция, каза Меркел.

На пресконференция след срещата на върха в Брюксел тя изрази задоволство от постигната днес сделка, но също така и предпазливост. Нямам никакви илюзии, че онова, което договорихме днес, ще бъде съпътствано от по-нататъшни спънки. Има големи законови предизвикателства, които сега ние трябва да преодолеем, каза Меркел.

Британският премиер Дейвид Камерън каза, че споразумението с Турция може да намали значително потока на мигранти. По думите му целта на споразумението с Турция е да се прекъсне връзката между идването на мигранти по море в Европа и автоматичното получаване на убежище на континента.

Постигнахме разумно споразумение, което съответства на принципа на уважаването на правата на човека. То е в интерес на хората, бягащи от войната, заяви испанският премиер Мариано Рахой. ЕС е взел под внимание предложението на Испания молбите за убежище на мигрантите да бъдат разглеждани индивидуално, а „към хората, оказали се в най-уязвима ситуация, да има особен подход“. Рахой каза, че една от основните цели на споразумението е била „да се избегне още хиляди хора да продължат да рискуват живота си, оказвайки се в ръцете на мафията, занимаваща се с трафика на мигранти към Европа”.

„ЕС очаква от Турция да уважава високите стандарти на демокрацията”

Италианският премиер Матео Ренци съобщи, че в миграционното споразумение има и точка, в която се говори за спазване на правата на човека и уважаване на свободата на пресата и на основополагащите европейски ценности. Сега остава да видим дали тези думи ще бъдат последвани от конкретни факти, каза Ренци.

ЕС подчертава, че очаква от Турция да уважава високите стандарти на демокрацията, на върховенството на закона, на фундаменталните свободи, в това число и свободата на словото, се посочва в съвместното изявление на ЕС и Турция.

Ето и основните моменти в споразумението, представени от агенция Ройтерс.

С цел да бъде прекъснат бизнес моделът на трафикантите на хора и да предложат на имигрантите алтернатива, за да не излагат живота си на риск, двете страни решиха да сложат край на незаконната миграция от Турция към ЕС, се посочва в текста. За да се постигне тази цел, те са се споразумяли за следните действия:

Всички нови нелегални мигранти, преминаващи от Турция към гръцките острови, считано от 20 март ще бъдат връщани на турска територия. Това ще става в пълно съответствие с правото на ЕС и с международното право, като така се изключва всякакъв вид колективно депортиране. Всички мигранти ще бъдат защитени в съответствие с международните стандарти и по отношение на принципа на забрана за връщане. Това ще бъде временна и извънредна мярка, която е необходима, за да се сложи край на човешкото страдание и да се възстанови общественият ред, се казва в документа.

Мигрантите, които пристигат в гръцките острови ще бъдат регистрирани и всяка, подадена от тях, молба за убежище ще бъде обработена индивидуално от гръцките власти в съответствие с европейската директива за предоставяне на убежище и в сътрудничество с Върховния комисариат за бежанците на ООН. Мигрантите, които не търсят убежище, или чието искане за предоставяне на убежище е неоснователно или недопустимо в съответствие с тази директива, ще бъдат връщани в Турция.

Турция и Гърция ще предприемат необходимите стъпки, за да приемат всички необходими двустранни споразумения, включително за присъствието на турски официални представители на гръцките острови и на гръцки официални представители в Турция, считано от 20 март, за да се гарантира връзка и да се улесни гладкото функциониране на тези договорености. Разходите по връщането на незаконните мигранти ще бъдат покрити от ЕС.

Срещу всеки върнат в Турция, нелегално стигнал до ЕС, сириец, друг сирийски бежанец ще бъде преместван в държавите членки директно от Турция легално и безопасно. Членовете на уязвими групи измежду бежанците (непридружени деца, жени и възрастни) ще са с приоритет. Първи ще получат шанс онези, които не са правили опити за нелегално стигане до гръцките брегове.

За настаняването на тези хора в ЕС ще се имат предвид най-напред ангажиментите, поети от държавите членки през юли миналата година. По тази схема има още 18 хиляди свободни места. При нужда по-нататък ще се търси подобно доброволно споразумение до още максимум 54 хиляди души - или общо 72 хиляди

Турция ще предприеме всички необходими мерки за предотвратяване на нови морски или сухопътни маршрути за незаконна миграцията от своя територия към ЕС, и ще си сътрудничи със съседните държави, както и с ЕС в тази насока.

След като нелегалният поток между Турция и ЕС спре или поне бъде намален значително и трайно, ще се активира доброволна схема за хуманитарен прием. Приносът на държавите членки към тази схема ще е на доброволна основа.

ЕС ще вземе от Турция толкова сирийски бежанци, колкото нелегални мигранти върне в Турция, според новото двустранно споразумение за миграцията, каза по този въпрос на пресконференцията турският премиер. Благодарение на споразумението броят на бежанците на територията на Турция няма да се измени. Колкото бъдат върнати при нас, толкова и ще отидат в Европа, посочи премиерът.

Той добави, че сътрудничеството на Турция и ЕС по проекта за обмен на бежанци не се ограничава до квота от 72 хиляди души.  Квотата от 72 хиляди бежанци - това е само първи етап от проекта за обмен на бежанците по системата "един за един" и е само начален етап на нашето сътрудничество в тази сфера, каза турският премиер. По думите му цифрата 72 хиляди е цифра, определена от ЕС, която е начална квота. Самият проект на ЕС за разпределение на бежанците е много по-мащабен, добави Давутоглу.

Изпълнението на пътната карта за либерализиране на визовия режим за Турция ще се ускори, се казва по-нататък в споразумението, с оглед премахването на изискванията за визи за турски граждани най-късно до края на юни 2016 г., при условие обаче, че всички 72 критерии за това са изпълнени. За тази цел Турция ще предприеме необходимите стъпки, за да отговари на оставащите изисквания. Ако това стане, Комисията след оценка на съответствието с критериите ще направи до края на април съответното предложение, въз основа на което Европейският парламент и Европейският съвет да вземат окончателно решение.

Надяваме се да получим визова либерализация до края на юни. От 72 изисквания, 37 вече са изпълнени, остават 35. Надяваме се до началото на май да ги завършим, посочи Давутоглу и изрази надежда, че Европейската комисия и Европейският парламент на свой ред ще финализират процеса към лятото.

ЕС ще ускори отпускането на вече договорените 3 милиарда евро за бежанците в Турция, като до в рамките на една седмица ще бъде представен първият списък с конкретни проекти - най-вече в областта на здравеопазването, образованието, инфраструктурата, прехраната и и други необходими за живота на бежанците разходи. Когато наближи изразходването на първите 3 милиар и при условие, че са изпълнени поетите в това споразумение ангажименти, ЕС ще мобилизира допълнително 3 милиарда евро до края на 2018 година.

ЕС и Турция потвърждават ангажимента си да ускорят процеса на присъединяване на Анкара към съюза. Те приветстват отварянето на преговорната глава 17 през декември и приемат като следваща стъпка отварянето на глава 33 ("Бюджет и финансови въпроси") още по време на председателството на Холандия през първата половина на тази година. Комисията ще направи съответното предложение през април. Подготвителната работа за откриване на други глави ще продължи с ускорени темпове, без да се засягат позициите на държавите-членки в съответствие с действащите правила, се посочва в документа.

Този текст съдържа компромиса, чрез който е бил преодоляна една от основните спънки на днешните преговори. Турция искаше конкретно повторното отваряне на главите за енергетика, правосъдие и основни права, справедливост, свобода и сигурност, образование и култура и външни политики и политика за сигурност и отбрана. Именно тези глави бяха замразени от Кипър през 2009 г., след като Турция отказа да включи островната държава в споразумението за свободен внос и износ на митническия съюз с ЕС, като добави специален протокол към споразумението, посочващ, че Анкара не признава Кипър.

В навечерието на преговорите кипърският президент Никос Анастасиадис заплаши с вето, ако споразумението предвижда отварянето на някоя от тези пет глави. Пречката очевидно е заобиколена, като за отваряне е предвидена глава извън списъка на Никозия, а за останалите се говори просто за „ускоряване”.

В последния параграф от споразумението е записано, че ЕС и страните членки ще работят с Турция за подобряване на хуманитарни условия вътре в Сирия, по-специално в някои райони в близост до границата с Турция, което ще даде възможност за местното население и бежанците да живеят в по-сигурни и безопасни условия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?