Споразумението ЕС-Украйна е ратифицирано, украинците вече пътуват без визи в ЕС

Споразумението ЕС-Украйна е ратифицирано, украинците вече пътуват без визи в ЕС

Процесът по ратификация на споразумението ЕС-Украйна приключи, съобщи Съветът на ЕС във вторник. С това пълното прилагане на документа започва от 1 септември.

Споразумението, подписано преди три години, действа частично от 2014 г., но предварителното му прилагане в търговската му част започна едва от началото на тази година. Според официалната статистика търговският обмен между ЕС и Украйна е нараснал с една трета от началото на годината.

От днес влезе в сила отпадането на визовия режим за украински граждани, които пътуват до ЕС с биометрични паспорти за срок до 90 дни. Съветът отбелязва, че отсега нататък се открива пътят за всеобхватно сътрудничество с Киев в областите на външните работи и международната сигурност, миграцията, данъчното облагане, финансите, науката, технологиите, образованието.

Приключването на процеса по одобрение на споразумението за асоцииране бе обявено ден преди свиканото за утре двудневно заседание ЕС-Украйна в Киев. На предстоящата среща ще бъде отбелязан новият етап в двустранните отношения и ще бъде потвърдена позицията на ЕС за териториалната цялост на Украйна и необходимостта от изпълнението на договореностите от Минск.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?