Споразумението между ЕС и Украйна още е на карта заради случая "Тимошенко"

Юлия тимошенко

Украинските власти смениха тактиката си по "делото на Юлия Тимошенко". Вместо бившата премиерка да бъде освободена, както очаква Европа, бе съобщено за ново разследване срещу нея, пише в сряда руският в. "Независимая газета".

Украинското министерство на доходите и таксите е внесло в съдилища от САЩ и Швейцария искове, свързани с незаконно изнасяне от страната на над 200 млн. долара. Това съобщила британската юридическа фирма "Лорънс Греъм" (Lawrence Graham), консултант на кабинета в Киев. Според украинските власти тези средства "са били незаконно използвани от няколко души, включително от двама бивши премиери - Юлия Тимошенко и Павло Лазаренко". Тимошенко в момента излежава седемгодишна присъда за превишаване на правомощията при подписване на газови договори с Русия.

"Независимая газета" цитира украинския политолог Костянтин Бондаренко, заявил в своя блог, че по негови данни става дума не за 200 милиона, а за около 500 милиона долара. Ако Украйна поиска официално от Швейцария и САЩ да върнат тези средства, незаконно изнесени в чужбина, и се аргументира с експертни изводи на британски независими юристи, според Бондаренко "може да стане конфуз" с европейските политици, настояващи Тимошенко да бъде освободена.

Западът осъжда като политически мотивирана присъдата на Тимошенко, политически противник на днешния президент Виктор Янукович. Но "ако я пуснем сега под какъвто и да било предлог, това ще означава бюджетът никога да не види тези пари", изтъква Володимир Олийник, депутат от управляващата Партия на регионите. "И от наша страна ще е твърде странно да пуснем Юлия Тимошенко да си замине при своето богатство, незаконно придобито и скрито в чужбина", добавя Олийник.

Ситуацията поставя под въпрос очакваното на 18 ноември сключване на споразумение за асоцииране между Украйна и ЕС, отбелязва изданието по повод европейската лидерска среща във Вилнюс. Ако по това време Тимошенко все още е зад решетките, документът няма да бъде подписан, прогнозира украинският аналитик Игор Жданов.

Според него новините за връщане на украински активи от САЩ и Швейцария са само пиар от страна на властите в Киев. С тези действия украинската власт още повече убеждава европейците, че правосъдието в страната е избирателно, посочва Сергий Сас, депутат от партията на Тимошенко "Отечество".

Киев предлага на Европа или да "откупи" украинската опозиционерка, или да се откаже от искането да бъде освободена, пише "Новая газета".

Министерство на доходите и таксите иска британската юридическа фирма да върне от чужбина парите на украинците, "безсрамно окрали собствения си народ". "Хазната е празна, МВФ не дава заеми, кризата с неплатените сметки се изостря, тъй че мярката е навременна и масите горещо я одобряват", коментира вестникът.

Съвсем доскоро изглеждаше, че Върховната рада всеки момент ще намери компромис и ще гласува законопроект, който позволява на Тимошенко да замине на лечение в Германия. Защото до срещата във Вилнюс вече не остана време, а искането на ЕС не е изпълнено. Но ето че Партията на регионите смени своята риторика, забелязва "Новая газета".

"Опозицията продължава да настоява, че днешните обвинения са гнусна лъжа, многократно опровергана. Властта със собствената си ръка зачерква европейските перспективи на страната, защото е надвил страхът на Янукович пред Тимошенко като негов конкурент в изборите през 2015 г.", заключава изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?