Споразумението с Косово отвори пътя на Сърбия за преговори с ЕС

Белград и Прищина одобриха двустранното споразумение въпреки критиките на националистите

Заседание на сръбското правителство

Очаква се външните министри на ЕС да препоръчат да започнат преговори за присъединяване със Сърбия, след като Белград и Прищина стигнаха до споразумение за нормализиране на отношенията с Косово.

В понеделник Европейската комисия обяви, че трябва да започнат преговори със Сърбия и да се подготви споразумение за стабилизиране и асоцииране с Косово, а въпросът ще бъде обсъден и на срещата на европейските първи дипломати по-късно през деня.

Според комисията Сърбия е предприела много важни крачки за видимо и трайно подобряване на отношенията с Косово в съответствие със заключенията от Европейския съвет от декември 2012 г. Комисията констатира, че Косово също е изпълнило всички свои "краткосрочни приоритети".

Белград и Прищина одобриха споразумението

В понеделник правителството на Сърбия одобри постигнатото с посредничеството на ЕС споразумение с Косово, малко след като Прищина също подкрепи документа.

Говорителят на сръбското правителство Миливое Михайлович обяви, че правителството е одобрило единодушно споразумението.

Премиерите на Сръбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи парафираха в петък в Брюксел споразумение между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията им след месеци интензивни преговори.

Споразумението предоставя широка автономия на косовските сърби и правомощия на косовските албанци над населените със сърби територии на Косово. Договореността предизвика гняв сред сръбските националисти.

Документът трябва да бъде гласуван и в парламента на Сърбия, но всички партии от управляващата коалиция го одобриха преди извънредното заседание на кабинета, така че одобрението му в законодателния орган се очаква да мине без проблеми.

Дачич и Вучич съобщиха през почивните дни, че те и техните семейства са получили смъртни заплахи.

Парламентът на Косово одобри споразумението късно снощи с 89 гласа "за" и седем "против".

Остри реакции срещу споразумението в Сърбия и Косово

Въпреки споразумението, белградските лидери твърдят, че Сърбия никога няма да признае Косово, което провъзгласи независимостта си през 2008 г. Националистите в Сърбия определиха споразумението като измяна и обвиниха премиера Ивица Дачич и вицепремиера Александър Вучич, че са предали Косово.

Светият Синод на влиятелната Сръбска православна църква /СПЦ/ също обвини сръбските власти, че са предали Косово.

Сръбската православна църква призова сръбския народ, където и да живее и каквото и решение да вземе сръбското ръководство, да не признава диктата на силата и неправдата и да смята Косово и Метохия завинаги за своя страна, без да оспорва по какъвто и да е начин факта, че то е страна и на онези албанци, които от векове живеят в нея заедно със сърбите.

"Във всеки случай Църквата ще остане със своя народ и своите светини в Косово и Метохия. Затова има правото и задължението да отправи този призив", се посочва в позиция на Светия синод на СПЦ.

В понеделник около 10 000 сърби се събраха на митинг в Косовска Митровица, за да протестират срещу споразумението.

Споразумението не бе прието еднозначно и в Косово. Остро го критикува опозиционното движение "Самоопределение" и го определи като вредно за Косово. Лидерът на движението Албин Курти каза, че партията планира протести и демонстрации през идните седмици и месеци.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?