mediapool.bg Ти си това, което четеш

Споразумението с Техеран ще прекрои петролните пазари

До шест месеца страната може да увеличи добива си с 1 млн. барела дневно
19:59 | 14 юли 2015 | 4 коментара

Историческото споразумение за иранската ядрена програма, което беше постигнато във Виена, би могло да промени ситуацията на световния пазар на суров петрол. След почти 2 години преговори със страните от групата 5+1 (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия), Иран, който притежава четвъртите по големина световни резерви на нефт, ще може да се възползва от облекчаването на международните санкции върху износа на петрол, но в замяна на дългосрочно ограничаване на ядрената програма, пише в свой анализ агенция Блумбърг.

Колко повече петрол може да произведе Иран?

Според иранския министър на петрола Бижан Намдар Зангане страната може да увеличи експорта с 500 хил. барела на ден, когато санкциите бъдат свалени. През следващите шест месеца производството ще може да нарасне с още 500 хил. барела дневно. Тази година Иран произвежда средно по 2.8 млн. барела петрол на ден.

Според инвестиционната банка "Голдман сакс" (Goldman Sachs Group) нарастване на добива с 500 хил. барела дневно ще отнеме около година, защото Иран ще трябва първо да докаже, че спазва ядреното споразумение, както и да обнови старите кладенци. Бъдещото увеличаване на производството ще се нуждае от чужди инвестиции, коментират от френската "БНП-Париба" (BNP Paribas). От "Банк ъф Америка" (Bank of America) припомнят, че страната разполага с 30 млн. барела складиран петрол, който може бързо да достави.

Кога падат санкциите?

Санкциите ще останат в сила поне до декември, когато се очаква да излязат мониторингови доклади на ООН, които да покажат дали Иран спазва параметрите на споразумението, става ясно от думите на дипломати, участвали в срещата. Международната агенция за атомна енергия ще излезе със свой доклад на 15 декември. След като се види дали Иран спазва ангажиментите си Европейския съюз (ЕС) ще вдигне санкциите.

Какъв е потенциалът на Иран? Петролният гигант "БиПи" (BP) оценява запасите на Иран на 157.8 млрд. барела, което достатъчно за задоволяване на нуждите на Китай в продължение на над 40 години. Първите находища на суров петрол са открити в Иран през 1908 г., а 7 десетилетия по-късно страната добиваше по 6 млн. барела на ден.

От пика насам капацитетът на производство намаля заради липсата на инвестиции в находищата, след като западните петролни компании напусната Иран след Ислямската революция от 1979 г.

Какво означава за ОПЕК завръщането на Иран?

Петролният министър на Иран вече изпрати писмо на останалите си колеги от ОПЕК, в което се казва, че те трябва да се подготвят за завръщането на страната.

Картелът надмина самоналожения си лимит от 30 млн. барела на ден от юни 2014 г. насам. Саудитска Арабия се фокусира върху защитаването на пазарния си дял чрез увеличение на продукцията вместо на цените, което означава, че всички членки могат да произвеждат колкото искат петрол.

Повече ирански петрол може да подкрепи стратегията на Саудитска Арабия за натиск върху производителите с най-високи цени, като същевременно увеличи конкуренцията сред страните от ОПЕК за азиатските клиенти.

Глобалните пазари вече са залети от свъхпроизводство, но въпреки това се очаква барел сорт Брент да стигне средно 67 долара до края на 2015 г.

Към кои пазари ще се насочи Иран?

Бижан Намдар Зангане каза през май, че приоритет е първо Азия и после Европа. Загубите от 1 млн. барела на ден в продажби след санкциите от 2012 г. бяха поделени между двата региона. Иранските продажби в Азия бяха поети предимно от Саудитска Арабия и Кувейт. В Европа иранският петрол беше заменен от руския, саудитския и иракския.

Износът от 1.1 млн. барела на ден продължи към купувачи като Китай, Южна Корея, Япония, Индия, Турция и Тайван.

Още по темата
Още от Свят