Споразумението за Брекзит се е провалило в последния момент заради ирландската граница

Северноирландската ДЮП изложи на показ политическата слабост на Тереза Мей

Лидерът на ДЮП Арлин Фостър (ляво) и Тереза Мей

Великобритания и Европейският съюз са се споразумели за уреждането на заплетения въпрос за ирландската граница във връзка с Брекзит, но в последния момент сделката се е провалила, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на ирландския министър-председател Лио Варадкар.


По думите му висши служители от ЕС са му казали, че Великобритания "е договорила текст за границата, изпълняващ нашите условия". Основното условие на Ирландия и ЕС бе Великобритания да даде конкретни обещания, че няма да има "твърда" граница в Ирландия след Брекзит.


Последвало обаче безкомпромисно изявление на северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП). Водачката на юнионистите, чиято партия понастоящем осигурява на консерваторите работещо мнозинство в Камарата на представителите, каза на министър-председателката Тереза Мей, че не може да подкрепи планирания от Даунинг стрийт ангажимент Северна Ирландия да остане обвързана с европейските регулации и да няма "твърда" граница между Великобритания и Ирландия.

 

Веднага след това лидерите на Великобритания и ЕС обявиха, че имат нужда от повече време за преговори. Така съдбата на Северна Ирландия блокира споразумението за Брекзита, от което Тереза Мей се нуждае, за да успокои бизнеса и финансовите среди, които заплашват да се преместят другаде.

 

Брюксел настоява да се стигне до споразумение в началото на декември, за да може европейската среща на върха на 14 и 15 декември евентуално да го одобри и да проправи път към втория етап от преговори за Брекзита, отнасящ се за бъдещите отношения с ЕС и ключов за Великобритания.

Лио Варадкар каза, че е "изненадан и разочарован, че британското правителство, изглежда, не е в положение да завърши това, което е било договорено днес (вчера, понеделник – бел. ред.)". Той обаче изрази надежда, че може да бъде постигната сделка преди срещата на върха на ЕС по-късно този месец.

 

"Шоуто се измести в Лондон“

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че още не е постигнато споразумение за условията за излизане на Великобритания от ЕС. Той каза, че позициите на двете страни до голяма степен са се сближили, и изрази надежда за постигане на споразумение преди срещата на върха на 14-15 декември.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че времето за постигане на споразумение между ЕС и Великобритания за условията за Брекзит силно намалява, но все още е възможно до следващата седмица да се стигне до сделка, която да отблокира преговорите за бъдещо търговско споразумение, посочва Ройтерс.

Туск каза след среща с британската министър-председателка Тереза Мей, че е бил готов да представи ръководни принципи на ЕС за подобни бъдещи отношения, но липсата на споразумение за условията за Брекзит не е позволило това.

 

Готови сме да възобновим преговорите, когато имаме знак, че Лондон е готов. ЕС и Великобритания имат общо разбиране по повечето въпроси, но има теми, които остават открити и изискват допълнителни преговори, особено в Лондон, шоуто се измести там, заяви във вторник говорител на Европейската комисия.


Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено, добави говорителят. Очакваме заседание на преговорните екипи по-късно тази седмица, но засега нищо повече не може да се каже, уточни той.

 

Северноирландската ДЮП изложи на показ политическата слабост на Мей

Политическата слабост на британския премиер Тереза Мей беше директно изложена на показ вчера в Брюксел, коментира събитията британският в. "Гардиън. Постигнатата между Лондон и Европейския съюз договореност за решаване на проблема с ирландската граница и минаване към следващата фаза от преговорите за Брекзит била торпилирана от телефонно обаждане в последната минута до Мей от лидера на северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), Арлин Фостър.

 

Увереността, че споразумението е на една ръка разстояние станала на пух и прах по време на работен обяд с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, когато Мей трябвало да прекъсне разговорите, за да отговори на обаждането на Фостър.


Това развитие отново повдига въпроса за способността на Мей да изпълни каквото и да било споразумение, предложено на 27-те страни членки и изпълни дипломатите в Брюксел с лошо предчувствие за бъдещите преговори, допълва вестникът.

Случилото се е показателно за политическата несигурност, и по-точно казано хаос, в Лондон. Фактът, че премиерът каза това на всеослушание, показва до каква степен са се влошили отношенията между Дъблин и Лондон, отбелязва в. "Айриш таймс".

Преговорите за Брекзит буксуват, а британският премиер се сблъсква с гняв в страната си, пише в. "Вашингтон пост". Вчерашният провал е напомняне, че Мей договаря напускане от ЕС не само с европейците, но и вътре в собствената си партия, с Уелс, Шотландия, Ирландия, Северна Ирландия и кмета на Лондон.

 

Сметка по развода, достигаща 65 милиарда долара, ще разяри подкрепящите Брекзита лидери, които искат Великобритания да се откъсне от блока без да плати и цент. Плаващият ангажимент, че Северна Ирландия ще се придържа към европейските регулации, за да се избегне избухване на ново междурелигиозно насилие незабавно повдигна въпроси у проевропейските лидери в Шотландия и Лондон, които запитаха, защо не може и те да разполагат с такава сделка, допълва вестникът.

 

Кметът на Лондон иска специална сделка за града


Лондон би трябвало да получи във връзка с Брекзит специална сделка, която да му позволи да остане в единния пазар и митническия съюз на Европейския съюз, ако на Северна Ирландия бъде позволено това, заяви кметът на британската столица Садик Хан, цитиран от Ройтерс.

"Огромни последици за Лондон, ако Тереза Мей приеме, че е възможно част от Великобритания да остане в единния пазар и митническия съюз след Брекзит", заяви Хан в Туитър.

"Лондончани в огромното си мнозинство гласуваха за оставане в ЕС и подобна сделка тук би могла да защити десетки хиляди работни места", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа