Споразумението за дълга на Гърция било във финалната си фаза

Еврозоната вероятно ще трябва да даде 15 милиарда евро повече от предвиденото

Споразумението за дълга на Гърция било във финалната си фаза

Споразумението за преструктуриране на дълга на Гърция и за мерките, необходими за отпускането на нова международна помощ на страната, се намира "във финалната си фаза", обяви гръцкият премиер Лукас Пападимос, цитиран от АФП в петък.

Ние сме във финалната фаза на една много решаваща процедура от новата икономическа програма на Гърция и от финализирането на споразумението, което ще облекчи държавния дълг и ще осигури финасирането на страната за следващите години, посочи Пападимос.

Гърция води от три седмици интензивни преговори с частните кредитори за отписване на част от гръцкия дълг с цел държавният дълг на страната да бъде намален до 120 процента от БВП на фона на сегашните над 160 процента. Трудността идва от факта, че постигането на това споразумение е обвързано с друго споразумение, което Гърция се очаква да сключи с тройката кредитори от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за условията на отпускане на нов международен заем за страната в размер на 130 милиарда долара.

Според някои информация нови трудности са се появили в преговорите между гръцкото правителство и частните кредитори, които поставят под въпрос срещата на Еврогрупата в понеделник.

Няма да има среща на финансовите министри на еврозоната в понеделник в Брюксел за обсъждане на положението на Гърция, съобщи днес информиран източник, цитиран от АФП. Представител на Европейската комисия е съобщил, че датата на заседанието на Еврогрупата ще бъде обявена тогава, когато бъде съгласувана програмата за подпомагане на Гърция.

Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос каза в ефира на държавната телевизия Нет, че преговорите на страната с тройката нейни кредитори вероятно ще приключат до неделя вечер в перспективата на среща на Еврогрупата в понеделник.

Самото споразумение между Атина и нейните частни кредитори е "на една ръка разстояние", заяви Амадеу Алтафаж, говорителят на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, признавайки в същото време, че преговорите са "много сложни".

Според неофициални информации частните инвеститори били недоволни от това, че загубите им по гръцки облигации могат да достигнат 70 процента, а дори и повече. В същото време Европейската централна банка, която притежава много гръцки държавни облигации, се отказва да понесе загуби по гръцките облигации дори и от едно евро.

Еврозоната вероятно ще трябва да даде 15 милиарда евро повече от предвиденото

Правителствата на страните от еврозоната може би ще трябва да осигурят 145 милиарда евро за Гърция в рамките на втория спасителен пакет, с 15 милиарда евро повече от първоначално предвиденото, предаде Ройтерс, като се позова на източници от ЕС.

Допълнителните средства ще бъдат нужни главно за рекапитализация на гръцкия банков сектор, след като бъде постигнато споразумение с частните кредитори за отписване на част от гръцкия дълг, изтъкват същите източници.

Представителите на еврозоната отбелязват, че 145 милиарда евро е по-скоро приблизителна, отколкото точна сума. "Споразумението на лидерите от октомври бе за 100 милиарда евро за финансиране на Гърция и 30 милиарда евро като стимул за частните кредитори за размяната на облигации по дълга. Сега цифрите може да станат 115 милиарда плюс 30 милиарда", казва един от източниците.

Европейските представители обаче изтъкват, че увеличаването на размера на помощта за Гърция, плащана от данъкоплатците в еврозоната, още не е свършен факт и тази идея среща съпротивата на някои страни членки.

Профсъюзи и работодатели срещу намаляването назаплатите в частния сектор

Профсъюзите и асоциациите на работодателите в Гърция отхвърлиха исканията за намаляване на заплатите в частния сектор въпреки натиска от страна на международните кредитори, които призоваха за допълнителни мерки за икономии по време на преговорите за новите споразумения по облекчаване на дълга, предаде Асошиейтед прес.

В писмо до правителството в петък профсъюзи и работодатели казват, че подкрепят позицията да не се намалява минималната заплата и да не се премахват 13-та и 14-та заплата на гръцките служители. Те заявяват, че макар да са се съгласили да не намаляват заплатите на работниците, ще обмислят замразяване на заплатите за следващите три години.

Разходите за заплати се превърнаха в основна точка в преговорите между правителството и международните кредитори, партньорите на Гърция от еврозоната и Международния валутен фонд, за новия спасителен пакет.

Според гръцкия в. "Катимерини" има опасения, че и лидерите на социалистическата партия ПАСОК, консервативната Нова демокрация и дясната партия Народен православен сбор (ЛАОС) може да не се съгласят с всички искания на "тройката" международни кредитори и ще настояват за нов кръг преговори, подлагайки на риск отпускането на жизненоважния нов спасителен пакет.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани