Споразумението за климата ще подкрепи създаването на работни места в САЩ

Споразумението за климата ще подкрепи създаването на работни места в САЩ

Ръководители на водещи компании и профсъюзни лидери отправиха публичен призив към САЩ да не напускат световния пакт за борба срещу катастрофалното повишение на температурите, изтъквайки, че мерките срещу климатичните промени ще защитят американката икономика, ще създадат повече работни места и повече компании, предаде Ройтерс.

Групата, в която влизат ръководителите на Епъл (Apple), Тесла (Tesla), Юниливър (Unilever) и Роял Дъч Шел (Royal Dutch Shell), посочва, че Парижкото споразумение за климата ще подкрепи икономиката и ще изгради конкурентоспособни компании. Призивът е отправен в комюнике, разпространено на започналата вчера в Мадрид конференция на ООН за климатичните промени.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп планира да изтегли САЩ, които са един от най-големите замърсители с парникови газове, от Парижкото климатично споразумение, постигнато през 2015 година и подкрепено от близо 200 страни. Целта на споразумението е ограничаване на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий, а в идеалния случай - до 1,5 градуса.

Според Тръмп Парижкото споразумение за климата ще струва на САЩ трилиони долари, ще доведе до закриването на милиони работни места и ще се отрази неблагоприятно на петролния, газовия, въглищния и промишления сектор. Миналия месец започна официално процесът по изтеглянето на САЩ от споразумението.

Групата от 75 ръководители на компании изрази подкрепа за Парижкото споразумение, изтъквайки, че техните предприятия дават работа на над 2 милиона работници в САЩ, а профсъюзните лидери представляват 12,5 милиона работници.

Оставането в Парижкото споразумение ще укрепи конкурентоспособността ни на световните пазари, ще направил САЩ лидер в развитието на нови технологии, подкрепящи прехода, ще открие възможности за нашите работници и общности, ще създаде работни места и компании, които ще просъществуват, посочват те.

Международната организация на труда (МОТ) изтъкна, че могат да бъдат създадени 24 милиона нови работни места по света до 2030 година, ако се осъществяват мерките за зелена икономика.

Работните места в сектора на устойчивата енергия ще надхвърлят по брой очакваната загуба на 6 милиона работни места в други области, отбелязва организацията.

Според МОТ повишаването на температурите заради климатичните промени ще доведе до закриването на 80 милиона работни места до 2030 година, като най-засегнати ще бъдат бедните страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес