Споразумението за партньорство е изпратено в Европейската комисия

Споразумението за партньорство на България, очертаващо помощта от европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г., беше изпратено по официален път на Европейската комисия, съобщиха от правителствената информационна служба в сряда.

По този начин се поставя началото на официалните преговори за одобрението на документа от страна на ЕК. До три месеца от изпращането му ще бъдат представени по официален път и окончателните варианти на оперативните програми.

Споразумението определя приоритетите, които ще бъдат финансирани със средства от ЕС, както и организацията за ефективното и ефикасно използване на европейските структурни и инвестиционни фондове до 2020 г. Заложените в него основни области на интервенции са в синхрон с приоритетите по деветте програми, чрез които ще се усвояват европейските структурни и инвестиционни фондове до 2020 година.

Документът е резултат от усилията на широк кръг заинтересовани страни и бе многократно обсъждан както с широката публика, така и в рамките на работната група и с екипите на секторните министерства, които са определени като отговорни за разработването на програмите. През 2013 г. Споразумението за партньорство премина и два кръга на технически консултации с Европейската комисия, се посочва в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България