Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада отговаря на европейското право

Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада отговаря на европейското право

Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, подписано през 2016 година, е съвместимо с европейското законодателство. Такова мнение изрази генералният адвокат на Европейския съд Ив Бот, цитиран от световните агенции.

Мнението се позовава на компромиса, който Белгия издейства в последната минута в замяна на подкрепата си за Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA - лат. букви), уточнява ДПА. Европейският съд трябваше да даде мнение за законността на разпоредба за разрешаване на спорове между държави и инвеститори.

Белгийският френскоезичен регион Валония се противопоставяше на споразумението до последния момент, отлагайки одобрението си с няколко дни на засилено напрежение на фона на опасенията, че клаузите за разрешаване на спорове могат да дадат твърде големи правомощия на корпорациите.

Според условията на СЕТА за разрешаване на противоречията се създава арбитражна система. Белгия предупреди, че това може да противоречи на европейското законодателство и да засегне авторитета на Европейския съд.

Бот обаче отхвърли тези твърдения.

Той определи предпазните механизми по споразумението като "достатъчни". Според юриста арбитражната система на СЕТА е обвързана с европейското законодателство и не може да наложи обвързващо тълкуване, което да вземе превес над решенията на Европейския съд. Системата също така гарантира равнопоставено и безпристрастно отношение към инвеститорите от двете страни, допълни той.

Бот е един от 11-те генерални адвокати, които предоставят правни становища за съдиите в Люксембург. Мнението им не е юридически обвързващо, но по принцип съдът ги следва в решенията си. Постановяването на юридически обвързващо становище може да отнеме няколко месеца.

Споделяне

Още от Европа