Според 81% от българите Валери Симеонов трябва да подаде оставка

Оставането му в правителството носи щета на Борисов, сочи изследване на "Галъп Интернешънъл"

Според 81% от българите Валери Симеонов трябва да подаде оставка

Вицепремиерът Валери Симеонов (НФСБ) трябва да подаде оставка заради изказването си по адрес на майките на деца с увреждания. Това смятат 81% от участниците в телефонен сондаж на "Галъп Интернешънъл”, проведен между 27 октомври и 2 ноември сред 800 души в страната. Според социолозите липсата на оставка води и до щета за премиера Бойко Борисов.

От агенцията отбелязват, че единствено привържениците на "Обединени патриоти” в мнозинството си (60%) смятат, че лидерът на НФСБ трябва да остане в правителството. Обратната е картината при симпатизантите на ГЕРБ – над 50% са "за" оттеглянето на Симеонов и около 40% - "против".

Оставката на правителството обаче предизвиква повече нюанси в мненията, отбелязват от агенцията. Повечето обществени групи са "против". Електоратът на БСП е по-скоро "за". Онези, които не биха гласували и които биха гласували с "не подкрепям никого", т.е. дистанцираните от политиката хора, са разделени в мненията си.

Практически всички слоеве на обществото намират, че премиерът Борисов е отговорен за ситуацията около Валери Симеонов. Единствено привържениците на ГЕРБ са на обратното мнение, а привържениците на Обединените патриоти са разделени по тази тема.

Обществото очевидно трудно ще приеме пасивност от страна на премиера и търси от него отговорност като ръководител на правителството. Българите явно очакват уволнение и забавянето носи щета за Борисов, сочи анализът на социологическата агенция.

Споделяне

Още по темата

Още от България