Според 86% от българите Черноморието е презастроено; според 65% - замърсено

Сн. БГНЕС - архив

86% от българите са съгласни, че българското Черноморие е презастроено, 65% - че е замърсено и 45% - че обслужването е лошо. Това показва проучване на агенция "Маркет линкс" по поръчка на бТВ.

"Имаме голям репутационен проблем с българското Черноморие. Хората виждат предимно лоши неща. Забраната на дивото къмпингуване се посреща изключително негативно", коментира пред телевизията социологът Добромир Живков.

На въпрос: "Ако нямате финансови ограничения, къде бихте избрали да почивате?", 24% отговарят българското Черноморие, 29% - гръцкото и 29% - другаде. 

Общо 37% от българите обаче няма да почиват през лятото. Според социолозите, тази тенденция е свързана с ниския социалния статус.

Проучването показва, че през последните години са се увеличили пътуванията на българите в чужбина.

"Почиващите в Гърция са с много специфичен профил – основно от София, хора със средни и по-високи доходи. За тях Гърция, дори географски, е толкова близо, колкото и българското Черноморие", коментира социологът.

"9% не са малко, това са около 600 хил. българи, по нашите оценки. Това отразява целия сезон – тези, които вече са били на почивка и тези, които тепърва ще ходят. Разликата е нормална. Черноморието е основният избор на туриста в България и това не е изненада", коментира Добромир Живков

Близо половината от запитаните, които ще пътуват за лятната си ваканция, са отбелязали, че ще го направят в България, 9% са отговорили, че предпочитат Гърция, а 8% - друго място в чужбина.

Споделяне

Още от България