Според адвокатката на Сакскобургготски политическата класа е употребила съда

Според адвокатката на Сакскобургготски политическата класа е употребила съда

Политическата класа употреби съда. Това заяви адвокатът на Симеон Сакскобургготски Ели Христова в петък по повод решението на Софийския градски съд да отнеме двореца “Врана“ от царското семейство.

“Аз изпитвам разочарование, че в съвременното българско общество се стигна до парадокса, частната собственост да бъде изземвана по един псевдо законен начин. Бяха създадени условия да се стигне до този резултат”, коментира Христова пред бТВ.

Според Мариана Попова, адвокат на държавата по делото за царските имоти, държавата е защитила интересите си. А преди да се стигне до решението на съда е имало обществено обсъждане и парламентарна комисия.

Тя допълни, че има документи, които показват, че имотът не е придобит с лични средства на царското семейство.

“Уверявам ви, че всички документи, които съществуват от преди 120 години насам, говорят, че Царя като частно лице е купувал за себе си и е плащал той. Държавата не притежава нито един документ, с който да докаже, че е дала дори една стотинка за двореца “Врана”“, коментира адвокатът на Сакскобургготски.


По думите ѝ “държавата загуби своя морален облик, загубиха българските граждани, които когато бъдат поставени в подобна ситуация, не могат да разчитат на законността и справедливостта”.

Според защитника на държавните интереси делото за “Врана” следва логиката и на останалите дела за царските имоти. Според Попова свидетелските показания как цар Фердинанд лично е купил ниви край София, не са достатъчно доказателство за собственост и няма възможност държавата да плаща милиони обезщетение.

“Симеон Сакскобургготски получи имотите по време на своето управление. Имаше комфортът да приеме какъвто желае закон. Не попречи да бъде приет мораториумът, за да се защити интересът на държавата, но след това съдът прие обезпечителни мерки. Имотите са върнати по негово време от областни управители, които са му били подчинени. “Врана” му е върната от кмета Софиянски, без да има никакво правно основание”, коментира Попова.

Споделяне

Още по темата

Още от България