Според "Алфа рисърч" за първи път от 20 години се отчита икономически оптимизъм

Според "Алфа рисърч" за първи път от 20 години се отчита икономически оптимизъм

За първи път от 20 години насам социолозите от "Алфа Рисърч" отчитат икономически оптимизъм и очакват следващата година да бъде по-добра от настоящата. Това каза пред "Нова телевизия" управляващият партньор в социологическата агенция Боряна Димитрова.

Според данните на изследователите на въпрос какви са очакванията за следващата година 55% са посочили, че тя ще е по-добра, докато 36 на сто очакват да е същата. Едва 9% са казали, че очакват 2018 г. да е по-лоша.

Димитрова отчете, че за последно през 1998 г. е имало по-позитивни очаквания за следващата година. "Тогава взривът на надеждите беше надежда след кризата, надежда след дъното", каза тя и отбеляза, че след това песимистичните очаквания неизменно са били от 3 до 5 пъти по-високи от оптимистичните.

Изследването сочи, че 25.7% са посочили, че тя изминалата година е била по-добра, а 17.4 %– по-лоша. За 56.9% през 2017 г. не е имало промяна. При оценката за изминалата година през последните две десетилетия позитивизмът е още по-силно изразен, отчитат социолозите. "Това, до което стигаме днес, е резултат от дългогодишно натрупване – пазарна икономика, стабилност от влизането в ЕС и възстановяването на европейската икономика, създаването на високоплатени работни места", коментира Боряна Димитрова.

Същевременно се отчита и нарастване на потребностите на хората от по-добра среда на живот и по-добри закони. Все още мнозинството (54.7%) посочват, че имат най-голяма необходимост от по-високи доходи, но 28.6% са посочили, че желаят по-добра среда, а 11.8% - по-добри закони. В големите градове изискванията за подобряване на средата на живот са по-високи (39%).

По отношение на политиката "Алфа Рисърч" не отчита особени промени. С най-висок рейтинг остава президентът Румен Радев – 57% положителни оценки. Следват кметът на София Йорданка Фандъкова с 36% одобрение и премиерът Бойко Борисов с 33.1%. Правителството остава с 21% положителни оценки и 39% отрицателни.

От министрите най-висок рейтинг има вицепремиерът Томислав Дончев - 17.8% положителни оценки, следван от министърът на отбраната Красимир Каракачанов с 10.2% и министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова с 10.1%. От началото на третия кабинет на Борисов Павлова за пръв път влиза в "топ 5" на най-одобряваните министри. След нея са министърът на външните работи Екатерина Захариева с 8.9% одобрение и на спорта Красен Кралев с 6.3%.

Споделяне

Още от Бизнес