Според АП общият финансов ефект от сделката за БТК е 1,1 млр. евро

Според Агенцията за приватизация (АП) общият финансов ефект за държавата от сключването на приватизационната сделка за БТК надвишава 1,1 милиарда евро.

Австрийският консорциум "Вива Венчърс", собственост на инвестиционния фонд "Адвент Интернешънъл", ще плати 210 милиона евро за 65 на сто от акциите на БТК. Договорът за сделката бе подписан на 21 март т.г.

Купувачът се е ангажирал да инвестира в компанията 700 милиона евро. Със сделката се освобождават 70 милиона евро обезпечения по държавни гаранции, представляващи държавен дълг, а още 50 милиона евро купувачът ще отдели за увеличение на капитала на телекома. Поне 30 милиона евро е очакваната от АП печалба за държавата при продажба на акциите на БТК.

От съображения за националната сигурност пресслужбата на АП не оповестява средствата, които купувачът ще вложи за поддържане на съоръжения от значение за националната сигурност към МВР. За социални разходи ще бъдат отделени 15 милиона евро, показва справка на пресслужбата на АП.

С 369 милиона евро са подобрени параметрите по сделката за БТК - след преговори между АП и купувача, коментира пресслужбата на агенцията.

Още от Бизнес