Според Атанасова напрежението в кръвните центрове е заради спрените бонуси

Борисов за здравния министър: Колкото и пари да иска все няма да й стигнат

Според Атанасова напрежението в кръвните центрове е заради спрените бонуси

Напрежението в кръвните центрове наистина нараства, но искам да уточня, че то се породи от факта, че с промяна в Закона за държавния служител бяха направени и промени в Закона за кръвта и кръвните продукти, съгласно които вече не може да се раздават средства за допълнително материално стимулиране на работещите във второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към Министерството на здравеопазването. Това заяви в сряда здравният министър Десислава Атанасова.

Така тя прати топката в полето на финансовия министър Симеон Дянков, по чиято идея бяха приети промените в Закона за държавния служител. Същевременно искането на Атанасова за допълнителни 22 млн. лева в бюджета на здравното министерство за догодина за Фонда за лечение на деца и за капиталови разходи за пореден път бе отрязано от премиера Бойко Борисов в сряда по време на откриването на обновено отделение за нуклеарна медицина в университетската болница “Свети Иван Рилски”.

“Преди десет години бюджетът на здравеопазването за България е бил 1 милиард лева. В рамките на десет години, се е увеличил в рамките на 3 милиарда и няколко стотин милиона лева. Така че – министър Атанасова и 20 да иска, и 200 да иска – все няма да ѝ стигнат. 140 - 150 млн. лева стоят в общините за общински болници. Една година не ги контрактуват. Като ги изхарчат тях, ще им дам още”, каза Борисов.

През миналата седмица стана ясно, че всички лекари и половината медицински сестри и лаборанти от кръвния център в Стара Загора са подали молби за напускане заради ниските заплати и лошите условия на работа. Недоволство назрява и в други кръвни центрове в страната.

“Лекарите, работещи в центровете за трансфузионна хематология са засегнати от тези промени и от 1 юли те не могат да си раздават 40-процентното допълнително материално стимулиране, което събираха от допълнителни услуги“, каза Атанасова. Едно от исканията на работещите в центровете беше именно да им се разреши да получават допълнително материално стимулиране.

“Проблемът с възнагражденията не се дължи на ръководството на Министерството на здравеопазването или на отказ ние да им изплатим допълнителни възнаграждения“, посочи Атанасова.

Междувременно работещите в кръвния център в Стара Загора изразиха недоволството си, че здравното министерство води диалог с тях през медиите.

“Напомняме на министъра на здравеопазването, че районните центрове по трансфузионна хематология са единствените лечебни заведения, еквивалент на производствено предприятие, които освен на бюджетна издръжка внасят постъпления в бюджета на МЗ“, посочват заетите в кръвния център.

“Исканията на персонала не са за европейски заплати от 4-5 хил. евро, въпреки че работим по европейски стандарти и следваме всички препоръки“, коментираха от центъра. Те припомниха че става въпрос за 20% увеличение над заплатите, които варират между 480 лева и 700 лева за различните категории заети.

“Искрено се надяваме да не се унищожи една успешно проведена структурна реформа в трансфузионната мрежа, функционираща вече 12 години по европейски стандарти“, посочват от кръвния център.

Споделяне

Още по темата

Още от България