Според автоинструктори половината въпроси в листовките объркват кандидат-шофьорите

Според автоинструктори половината въпроси в листовките объркват кандидат-шофьорите

Над 50% от въпросите в изпитните листовки объркват кандидат-шофьорите, нямат нищо общо със спазването на правилата за движение по пътищата и безопасността, което създава предпоставки за закупуване на книжките. Това заяви председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев, цитиран от Дарик радио в сряда.

По думите му най-малко 30 на сто от въпросите на тестовете са нереални и измислени от хора, които нямат един час зад педалите. "Какво е съотношението мощност/тегло за мотоциклет от категория А2", даде пример за такъв въпрос Георгиев.

От Асоциацията за квалификация на автомобилистите са единодушни, че Законът за движение по пътищата се нуждае от незабавни промени за намаляване на черната статистика. Красимир Георгиев обясни, че основна роля за осигуряване безопасността на пътя имат изпитите, които полагат бъдещите шофьори.

"В момента над 50 процента от въпросите объркват водачите и ги затрудняват, а не ги улесняват да покажат това, което знаят. Това пък ги навежда към една друга мисъл: "Защо да се мъча с тези глупави и излишни въпроси? Аз трябва да намеря начин да си платя едни пари и да не уча да си взема книжката". Тези нереални въпроси, измислени от хора, които нямат и час зад педалите и в учебните кабинети, тези хора имам чувството, че умишлено задават тези въпроси, за да създават клиенти за купуване на книжки", каза Георгиев.

Споделяне

Още от България