Според Байдън 4 юли може да е Ден на независимостта от коронавируса

Според Байдън 4 юли може да е Ден на независимостта от коронавируса

Американците имат шанс да отбележат националния си празник на 4 юли с малки събирания, ако ваксинацията продължи с добри темпове. Това обяви президентът Джо Байдън в първата си реч в праймтайма на телевизиите. Според него 4 юли може да се превърне в Ден на независимостта от коронавируса.

"Ако всички направим това заедно, на 4 юли има добър шанс вие и вашите семейства и приятели да се съберете в задния двор на барбекю и да отпразнувате 4 юли", заяви той.

Байдън посочи, че това няма да са традиционните многолюдни събирания, но предвид изминалата трудна година денят може да е специален.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че ще разпореди на отделните щати до 1 май да ваксинират срещу коронавирус всички пълнолетни граждани и призова сънародниците си да останат бдителни към заразата, часове, след като подписа закона за икономическо въстановяване на стойност 1,9 трилиона долара.

Байдън направи 24-минутното си обръщение в деня на първата годишнишна от началото на ограничителните мерки заради пандемията.

Байдън каза, че неговата администрация е на път да постигне целта за поставяне на 100 милиона дози ваксина много по-рано от плануваното по график.

Президентът беше обещал през първите 100 дни от мандата му да бъдат поставени 100 милиона дози ваксина. Сега обаче, той каза, че това ще бъде постигнато до 60-тия ден.

Държавният глава призова американците да спазват правилата и изрази оптимизъм, че САЩ ще вървят към нормалност през следващите месеци, като отбеляза, че "има надежда и светлина за по-добри дни напред, ако всички изпълним своя дял".

В първото си праймтайм обръщение от Белия дом президентът Джо Байдън се опита да вдъхне надежда на американците, пише в. "Ню Йорк таймс".

По време на 24-минутната си реч Байдън сподели със сънародниците си цитати от Хемингуей и лични разсъждения за загубата на близки хора. Президентът заяви, че изминалата година е била година на "колективното страдание и колективна саможертва, година, изпълнена със загуба на живот и със загуба на поминък".

Байдън се опита да вдъхне у американците усещането, че е настъпил повратен момент, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Речта на Байдън маркира повратен момент на 51-вия ден от мандата му, пише в. "Вашингтон пост". През първите си няколко седмици на новия пост Байдън изразяваше умерени очаквания за възстановяване от кризата и често хвърляше вината върху правителството на предшественика си Доналд Тръмп за много от трудностите, с които се сблъска в борбата с вируса. Вчера обаче Байдън пое по-решителни ангажименти за справяне с кризата и по този начин се изложи на риска от евентуални критики, ако не успее да ги изпълни.

Голяма част от обявените вчера от Байдън цели са свързани с ускоряването на ваксинационната кампания в САЩ. Вместо първоначалната цел от един милион ваксинации на ден, Байдън постави нова цел, а именно на ден да бъдат правени по два милиона ваксинации.

Поставената цел за завръщане към някаква форма на нормалност за 4 юли е натоварена с голям символизъм и създава очакване възстановената нормалност да бъде усетена като американска победа, обобщава "Вашингтон пост".

Споделяне

Още от Коронавирус