Според балканските ни съседи земетресението е било със сила 6.1 - 6.4 по Рихтер

И в Одрин паниката извела хората на улицата

Според балканските ни съседи земетресението е било със сила 6.1 - 6.4 по Рихтер

Сеизмолозите от съседните на България страни изчисляват магнитуда на земетресението от тази нощ в района на Перник между 6.1 и 6.4 степен по Рихтер. Според Националния институт по геофизика, география и геодезия при БАН земният трус е бил с магнитуд 5.8 - 5.9 по Рихтер.

Земетресението беше усетено и в Южна Румъния, като според румънския Национален институт по геофизика, то е било с магнитуд 6.1 по Рихтер, а епицентърът му е бил на дълбочина 9.1 километра и на разстояние 25 километра от София, съобщава вестник "Евениментул зилей", цитиран от БТА.

Според института земетресението е било последвано от вторичен трус с магнитуд 5.2 и няколко по-слаби труса.

Земетресението беше почувствано и в Североизточна Турция, предизвиквайки паника сред населението. Сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул е регистрирала труса, който според изчисленията ѝ е бил с магнитуд от 6.4 степен, предаде частната турска телевизия НТВ.

В Турция земетресението е било усетено в окръзите Одрин, Текирдаг и Къркларели в северозападната част на страната. Не се съобщава за нанесени щети или пострадали хора там. Жителите на Одрин обаче се втурнали на улицата, а много турци, обзети от паника, напуснали домовете си по пижами, съобщава турският печат. Някои от гражданите дори прекарали нощта навън в паркове и градини.

Силното земетресение в България е било усетено и в някои райони на Северна Гърция, съобщава гръцкото издание Ин нюз. Според сеизмологичната станция на солунския университет "Аристотел" магнитудът е бил 6.2 по Рихтер. Епицентърът на земетресението е бил на 210 км от Солун.

Гръцките сеизмолози не свързват земния трус в България с този в Италия, нито с някой от разломите в Гърция, посочва изданието.

Земетресението е било усетено от жителите на районите в областите Тракия, Източна и Централна Македония, както и в самия Солун.

В градовете Ниш и Алексинац в Сърбия също е бил почувстван трусът, съобщи сръбската държавна телевиция РТС. Земетресението бе усетено и в източната част на Македония с интензивност пета до шеста степен по Европейската макросеизмична скала, а в централна Македония - с интензивност трета до четвърта степен според Европейската макросеизмична скала, съобщи македонският интернет сайт Инпрес.

Споделяне

Още по темата

Още от България