Според Барозу Камерън може да предоговори отношенията на Великобритания с ЕС

Снимка: БГНЕС (архив)

След победата си на парламентарните избори британският премиер Дейвид Камерън е в по-силна позиция да предоговори отношенията на Великобритания с ЕС и евросъюзът ще изпълни част от исканията му, заяви бившият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от Ройтерс.

"Сега има по-добри условия той да успее. Премиерът Камерън отново получи легитимност и мисля, че сега той има по-голям вътрешнополитически авторитет да защити позициите си за Европа", каза Барозу пред радио Би Би Си.

Той заяви, че другите лидери от ЕС ще са склонни "да уважат някои безпокойства и позиции на Великобритания". Барозу обаче предупреди, че идеята на Камерън мигранти от ЕС да чакат по-дълго, преди да започнат да получават социални помощи, може да се окаже трудна за приемане.

"Съветът ми е да се обсъдят предложенията на Великобритания неофициално, преди да се обсъждат с институциите и партньорите. Мисля, че тонът е много важен", каза Барозу.

Референдумът дали Великобритания да остане в състава на ЕС или да го напусне, може да се състои още през 2016 г., пише в. "Дейли телеграф". Според изданието Камерън вече е започнал да обсъжда тази тема с европейските си колеги. Вестникът цитира думите на Камерън, че "се е обадил на европейски лидери" за започване на преговори по въпроса за
връщане на Лондон на част от правомощията, дадени на Брюксел.

"Има сведения, че официални лица разглеждат възможността да се произведе референдум през следващата година след бързи преговори, водени от Камерън, финансовия министър Джордж Озбърн и външния министър Филип Хамънд", пише вестникът.

Според източници на "Дейли телеграф" "Камерън е заинтересован преговорите да приключат колкото се може по-бързо, за да се организира референдумът в най-скоро време".

Дейвид Камерън заяви, че предоговарянето на отношенията на Великобритания с ЕС ще е трудно, но решителната му изборна победа му е дала мандат. "Имаме мандат, очевидно ще е трудно, но имаме мандат", каза Камерън, преди да изнесе реч пред депутатите на партията си.

Камерън, който изненадващо спечели абсолютно мнозинство на парламентарните избори миналата седмица, бе обещал да предоговори отношенията на Великобритания с ЕС, след което да организира референдум за членството на страната в евросъюза.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа