Според БЛС неуспешната интубация не е лекарска грешка

Д-р Стоян Борисов, сн. бТВ

Българският лекарски съюз отрича неуспешната интубация, довела до смъртта на родилка при планирано секцио в университетската болница в Плевен през юли, да е лекарска грешка. Главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Стоян Борисов коментира в сряда пред бТВ, че неуспешната интубация не е грешка, а пропуск.

Преди ден здравното министерство разпространи заключенията на агенция “Медицински одит“ от проверката по случая в Плвевен, които са констатирали нарушение в диагностично-лечебния процес. Става въпрос за това, че при предоперативната анестезиологична консултация пациентката не е била прегледана, за да се направи преценка дали състоянието на устната кухина и подвижността на шийния отдел на гръбначния стълб позволяват извършването на ендотрахеална интубация. В последствие екипът не е могъл да извърши интубацията и е преминал към ръчно обдишване, а пациентката е починала от задушаване заради недостиг на кислород.

“Неуспешната интубация не е лекарска грешка. Има много тежки случаи, при които интубацията е изключително затруднена“, коментира Борисов.

Експерти анестезиолози ще се произнесат по този случай. Единственото, което аз мога да кажа, е, че както няма двама еднакви хора в света, така няма и двама еднакви пациенти по анатомични дадености. Всеки човек трябва да знае, че когато отива при лекар, и то за операция, отива със своите физиологични и анатомични дадености“, каза той и посочи, че лекарите не са в състояние да предвидят всичко на 100% при предварителните прегледи без да коментира факта, че такъв преглед не е бил осъществен, а е трябвало.

Той посочи още, че дори и преглед на носоглътката на жената да е бил направен, това не би гарантирало, че интубацията ще е успешна. "Аз съм бил свидетел много пъти, когато пациент е бил прегледан и от един, и от двама анестезиолози и се очаква нормална анестезия, и по време на самата анестезия се получават проблеми“, каза д-р Борисов.

Той заяви, че съдът ще реши дали има лекарска грешка, а случаят ще бъде разгледан от Борда по акушерство и гинекология и Борда по анестезиология.  

Споделяне

Още от България