Според БЛС обвиненията към медицинския одит създават “съсловна вина“

Според БЛС обвиненията към медицинския одит създават “съсловна вина“

Лекарският съюз излезе във вторник с позиция, в която се противопоставя на хвърлянето на недоказани обвинения към работата на агенция “Медицински одит“.

“За пореден път, през последните дни, ставаме свидетели на публично изнесена информация за разследване в здравния сектор, която вместо да представя в конкретика факти за вина, е поднесена по начин, по който оронва авторитета на цялото лекарско съсловие. Във връзка с разследване, което прокуратурата поде за проследяване дейността на ИАМО в последната година, в публичното пространство започнаха да се тиражират коментари, които създават чувство на съсловна вина, без тя да е подплатена с ясна доказателствена конкретика“, се казва в позицията, подписана от новия председател на съсловната организация Иван Маджаров.

“Поднасянето на информация пред обществото, по начин, по който се уронва престижа на медицинската професия в нейната цялост и представителност, компрометира целия диагностично-лечебен процес, създава предпоставки за грешки и агресия у пациенти, което нарушава целостта на здравната система и е в ущърб на всички хора, лекари и пациенти“, посочва той.

“Български лекарски съюз, в качеството си на най-голяма съсловна организация, държи да подчертае, че винаги е бил готов да съдейства на разследващите органи за проверки в сектора, защото своевременното разрешаване на казуси в системата и изясняването на конкретна вина, е в полза на цялото медицинско съсловие, както и на цялото общество“, се казва още в позицията.  

Споделяне

Още по темата

Още от България