Според Бойко Ноев България е давала на Интерпол фалшиви имена на руските агенти

Според Бойко Ноев България е давала на Интерпол фалшиви имена на руските агенти

"Имам обосновани предположения да мисля, че под ръководството на главния прокурор България е давала фалшиви имена на руските агенти за издирване на Интерпол", каза бившият министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО Бойко Ноев пред БНР.

Според него българската прокуратура е саботирала работата по разследването на чехите по взривовете в Чехия, които "вероятно са свързани по някакъв начин с България". През април Чехия обвини руски шпиони за експлозиите в оръжейни складове в източната част на страната през 2014 г, а Русия отрече всички обвинения.

По думите на Ноев под ръководството на Борисов специалните служби са си затваряли очите за действията на Русия.

"Насърчавам честните хора в службите да не се колебаят и да говорят с новите си ръководители за извращенията и закононарушенията, извършвани от ръководствата им под ръководството на Бойко Борисов", добави той.

"Справката на ДАНС, която ме цитира да правя връзка между взривовете в Сопот през 2015 година с присъствието на руските агенти, което е казано на 24 февруари 2019 година. По това време никой не предприема стъпки да разследва дали е вярно. Днес, след като гръмнаха историите в Чехия, българската прокуратура набързо излезе и каза, че има връзки между тези взривове. Отново умишлено представяйки на обществеността лъжлива информация, за да прикрие, не знам какво. Под външен съвет Гешев, преди това Цацаров, и Борисов прикриват дейността на руските служби в България", допълни Ноев.

Според него на обществото се дължи отговор - дали службите са работили в защита на националните интереси и защо Борисов е приватизирал системата за национална сигурност, ликвидирал е Съвета по сигурността на Министерски съвет и "го е превърнал в лична спявка".

Пред БНР темата коментира и адвокатът правозащитник Михаил Екимджиев.

"Когато в България гърмяха военни заводи и складове, знаехте ли какво правеха Цацаров и Гешев? Те провеждаха срещи с руския главен прокурор Юрий Чайка. Важно е да разберем какво са си говорили. Възможно е да е договорено бездействието на нашата прокуратурата и поставянето на чадър над тези руски агенти, които безнаказано взривяват, убиват, тровят", каза той.

Според него по темата за подслушването е важно да се разбере как е извършвано то, защото "не е тайна, че службите подслушват абсолютно бандитски".

Той цитира данни, че за 2020 година специализираните съдилища са издали 2798 разрешения за СРС, тоест по 14-15 на ден. "Това е страшно много за мащабите на държавата ни и от гледна точка на предназначението на СРС", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?