Според Борис Велчев няма провал по важните дела

Според Борис Велчев няма провал по важните дела

Главният прокурор Борис Велчев не смята, че прокуратурата се е провалила по важните дела. В събота той бе помолен да коментира пред Дарик радио защо в края на тази година не се сбъдна заявеното му желание да има “едри акули” в затвора. Знакови дела от обществен интерес като тези за братята Маргини, за “Топлофикация – София” или това срещу Ивелин Банев - Брендо, не отбелязват напредък или затлачват.

Неуспех по тези дела, “поне искрено вярвам в това, няма да има”, каза Борис Велчев.

Аз никога не съм крил и пропуските на прокуратурата, но разследването по едно от делата за длъжностно присвояване срещу шефа на “Топлофикация” Валентин Димитров приключи с обвинителен акт над 1000 страници, посочи главният прокурор.

“Надявам се разбирате, че разследването на подобен тип престъпна дейност не е нито проста, нито лесна, нито бърза работа”, допълни той.

“Факт е обаче, че отлагането на дела по съображения за здравословно състояние е много честа практика. Много от делата се отлагат злоупотребително по този начин и по този начин се делегитимира самият процес. Делото срещу братя Маринови е един типичен пример”, каза Велчев.

По думите му прокуратурата е обвинявана, че се е провалила по делото за Големия и Малкия Маргин, но не може да се очаква тя да лекува братя Маринови. “Провалът в промяната на тяхната мярка за неотклонение и в това, че процесът им не може да тръгне се дължи на факта, че те представят документи за тяхното, или на други техни съучастници, здравословно състояние. Те полагат усилия процесът да не продължи. Дали това е защото прокуратурата е толкова слаба и не е събрала доказателства? Ако те са наистина болни, следователно процесът се отлага правомерно. Ние не сме държава, в която властва инквизицията. Ако по някаква причина те са използвали някаква вратичка в закона, някакви гранични състояние между болестта и здравето и са се възползвали от това да отлагат процеса, нека да кажем кой го прави - не го прави прокуратурата. Те го правят. Мога да ви кажа защо, вероятно защото никак не са спокойни от изхода на това дело”, заключи главният прокурор.

В отговор на въпрос за мегакорупционния скандал, зарази който си отидоха министърът на икономиката Румен Овчаров и шефът на следствието Ангел Александров, Борис Велчев каза, че делото “Топлофикация”, във връзка с което двамата са разследвани, все още не е приключило.  

Досъдебното производство обаче не е срещу тях, а срещу следователката от Националната следствена служба Татяна Шарланджиева и срещу зам.- министъра на икономиката и енерегетиката Корнелия Нинова.

Ако имахме някакви конкретни данни срещу Овчаров или Александров, щяхме да гласуваме предварителни производства срещу тях, каза главният прокурор. “Но ние от гледна точка наказателната отговорност претенции към тях нямаме. Когато обаче, говорите за нередни неща надявам се да си давате сметка, че прокуратурата няма функцията да раздава морално-етични оценки”, допълни Борис Велчев.

Той увери, че когато процесът за “Топлофикация” приключи и “когато покажем какво е трябвало да минем, и като обем и като сложност, ще видите, че времето, което е минало не е било дълго”.

По повод делата за злоупотреби в общински фирми той посочи, че за “Трамкар” все още нищо не може да каже, защото е рано, но “за “Софийски имоти” зная, че са много сериозни”. Става въпрос за престъпна дейност, която се е въртяла повече от 10 години в огромен мащаб. Разследват се няколко престъпления, може да се окажат присвоявания, безстопанственост или сключване на неизгодни сделки, допълни той.

Велчев съобщи, че до края на януари ще бъде обявено има или няма извършена престъпна дейност за царските имоти.

Запитан ще има ли осъден организатор за купуване на гласове, Борис Велчев каза: “И кандидатите плащаха, но и техни спонсори плащаха. И когато говорим за организатори, аз не съм сигурен кого точно визираме. Самият кандидат, които трябва да бъде избран, и който често пъти не плаща със собствени средства или тези, които плащат от негово име. Обаче имаше и кандидати, които плащаха от свое име. Така че доста сложна е картината, за да можем да я обобщим в едно изречение”.

Нека борбата с престъпността бъде повече превенция. Това е, което ни липсва, призова главният прокурор.

Тази събота в предаването “Годината” на Дарик радио бе обявено събитието на 2007 –ма, за което са гласували слушателите. Това е освобождаването на българските медици в Либия.
Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?