Пред посланиците на ЕС и НАТО:

Според Борисов другите десни партии вече разбирали, че е добре да се обединят за сваляне на правителството

Лидерът на ГЕРБ обяснил за рестарта на АЕЦ "Белене", заема от 1 млрд. лева и проблемите в сигурността

"Хубавото е, че и другите десни партии вече разбират, че ще е добре да се обединим за свалянето на това правителство". Това е заявил лидерът на ГЕРБ пред посланиците на страните членки на Европейския съюз и НАТО, с които се срещна във вторник по свое искане.

"Вече два месеца и половина протестите не спират и напрежението сред хората продължава да нараства. Искахме предсрочни избори веднага, защото знаехме докъде ще се стигне. Предсрочните избори са неизбежни, защото хората няма да издържат. Те просто не понасят комунистите. И ГЕРБ пак ще бъдем първа политическа сила", заявил Борисов, цитиран от партийния пресцентър.

Той запознал посланиците с това, че България е била пример за финансова дисциплина при неговото управление, а сега управляващите ще вземат заем от 1 милиард лева, за "който не казват за какво ще го похарчат".

"За разлика от тях ГЕРБ винаги е чувала препоръките на Европейската комисия и ЕС и ще продължим да бъдем диалогичен и предвидим партньор на Европа", казал още Борисов.

Той благодарил на посланиците, които изразиха мнението си за гражданските протести в България и ги информирал за "политическите уволнения, които БСП, ДПС и "Атака" правят в държавната администрация и подмяната на кадрите с неподходящи компрометирани хора".

Бившият премиер обяснил и за нанесените сериозни щети по линия на сигурността.

"Четири години ние преодолявахме наследството, което оставиха в сферата на сигурността. При акциите, които провеждахме, у задържаните откривахме секретните доклади на вашите служби, по време на Тройната коалиция е изтичала всякаква информация. Ние поправихме това. Затова имаме отлични отношения и партньорства с вас. Сега вече няма гаранции, като имаме предвид какъв човек е назначен към съвета по сигурността към премиера Орешарски", коментира още Борисов без да посочва кое назначение визира.

Освен това той е информирал посланиците и за спрените проучвания за газ в находището "Терес“ и готвеното спиране на проучванията в находището "Хан Аспарух“, които "можеха да гарантират 100-процентовото диверсифициране на доставките на газ".

"Правят опити и за възстановяването на строителството на АЕЦ Белене, което означава нов грабеж", казал още Борисов.

Той обявил още, че ГЕРБ ще продължи да се вслушва в препоръките на Европейската комисия и да бъде предвидим партньор на европейските страни.

След срещата посланикът на САЩ Марси Рийс посочи, че "диалогът е много важен, особено за теми, които засягат всички" .

Посланикът на Германия Матиас Хьопфнер обясни от своя страна, че срещата е била обмяна на мисли и "лидерите на ПП ГЕРБ ни казаха каква е тяхната позиция".

Той коментира още, че европейският мониторинг е важен за България и защити решението си заедно с френския посланик Филип Отие да излязат със съвместна позиция за ситуацията в България. Те отправиха призив към политическите лидери на България да скъсат връзките си с олигархията.

"Текстът, който публикувахме, беше много ясен, и нямаше нужда от повече обяснения. Ние сме дипломати, и има правила, които трябва да спазваме, и начинът, по който беше написано изявлението, беше достатъчно ясен", каза още Хьопфнер.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?