Според Борисов няма напрежение в управляващата коалицията

Снимка: БГНЕС

Правото да се преструктурира кабинетът е мое. Дали ще се сменят министри или не и с кой аз бих приел да работя, също е мой избор, коментира министър-председателят Бойко Борисов в понеделник пред репортери като допълни, че в коалицията са в прекрасни отношения и си имат доверие.

"Всеки от нас си е поел политическа отговорност за каквото и да било. Всеки е направил отстъпки и компромиси. Нито с Меглена Кунева, нито с Божидар Лукарски, нито с Николай Ненчев, нито с Петър Москов, нито с Ивайло Калфин сме имали какъвто и да е комуникационен проблем. Винаги са срещали пълна подкрепа от мен, както и аз от тях. Когато имаме успехи, те са общи. Лошото е, ако се провалим, тогава всеки иска да избяга", обясни коалиционните взаимоотношения Борисов.

Грешките в коалицията според него се дължат на това, че нито една от съставните ѝ партии не е била в коалиция.

В края на миналата седмица заместникът му и лидер на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов намекна, че сред съпартийците му има настроения срещу твърде големия брой министерства, дадени на реформаторите.

В отговор от Реформаторския блок заявиха, че проблемът не е в броя техни министерски кресла, а че кабинетът решава едно, а парламентът след това гласува съвсем друго. Затова реформаторите отказаха да коментират дали властта, с която разполагат, е пропорционална на тяхното електорално влияние и напомниха, че трябва да се изработи график за бъзи реформи, в името на които е съставен кабинетът.

След като се спря накратко върху отношенията в коалицията, Борисов по стар навик от първо лице, единствено число се впусна в анализ и на решението на парламента да окастри два от трите въпроса, предложени от президента за изборен референдум. На въпрос дали се обезсмисля допитването само с питане за електронното гласуване премиерът заяви, че българинът не обича задължителното. "И аз не обичам да ме карат насила да гласувам, когато не ми се гласува", посочи той.

Според него от Реформаторския блок са били прави, че въпросът за мажоритарния вот не е достатъчно конкретен. "За електронното е прекрасно", коментира Борисов единствения останал въпрос на референдума.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?