Според британски регулатор придобиването на Скай от Фокс не е в интерес на обществото

Според британски регулатор придобиването на Скай от Фокс не е в интерес на обществото

Британски регулаторен орган реши, че придобиването на британската телевизия Скай (Sky) от Туенти фърст сенчъри Фокс (21st Century Fox) не е в интерес на обществеността, тъй като ще даде на магната Рупърт Мърдок и семейството му прекалено голямо влияние върху медиите в страната.

Регулаторът обаче предлага решение, което поражда надежди, че в крайна сметка ще бъде постигнато споразумение на фона на още по-голямата сделка за придобиването на филмовия, телевизионния и международния бизнес на Туенти фърст сенчъри Фокс от американския развлекателен конгломерат Уолт Дисни (Walt Disney), отбелязва Асошиейтед прес.

Предварителното решение Службата по конкуренция и пазари от днес е най-новата пречка в усилията на Фокс да купи 61 процента от Скай, които все още не притежава за 11,7 милиарда британски лири (16,3 милиарда долара). Този опит преди шест години не успя заради скандала с телефоните, подслушвани от британските вестници на Мърдок.

Решението ще бъде окончателно оформено до 1 май, когато службата ще изпрати доклада си до правителството, което ще има последната дума по въпроса, отбелязва АП.

Регулаторните власти посочват, че предложеното придобиване буди притеснения за влиянието на Мърдок върху британските медии, тъй като семейният тръст вече контролира Нюз корп ( News Corp.), който пък притежава вестници като "Таймс" и "Сън", а сделката ще увеличи контрола му върху влиятелния телевизионен канал "Скай Нюз". Още преди опита за придобиване на Скай либерални политици твърдяха, че Мърдок има прекалено голямо влияние върху обществения дебат, като вестниците му често подкрепят консервативни каузи.

В изявлението на регулаторния орган се изтъква, че медиите на Мърдок се гледат, четат или слушат от близо една трета от британците, а делът им като потребление на новини е доста по-голям от всички останали медии с изключение на Би Би Си и Ей Ти Ен.

Заради контрола си върху Нюз корп семейство Мърдок вече има значително влияние върху общественото мнение и пълното придобиване на Скай от Фокс ще засили още повече тази тенденция, посочва службата по конкуренция и пазари.

Евентуалните решения за преодоляване на възраженията, които предлага органът, включват отделяне на Скай нюз или "поведенчески решения на проблема", които биха намалили способността на семейство Мърдок да управлява новинарското съдържание на Скай.

Службата отбелязва също така, че приключването на придобиването на Фокс от Уолт Дисни за 52,4 милиарда долара ще отслаби контрола на Мърдок върху Скай и ще намали притесненията за медийния плурализъм. Няма обаче гаранции, че сделката ще бъде завършена.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?