Според БСП народът показал червен картон на кабинета и Бойко Борисов

Партията смята, че трябва да се свали прагът на активност и броя на подписите за допитване

Според БСП народът показал червен картон на кабинета и Бойко Борисов

Макар и провелият се в неделя ядрен референдум да бе на ръба на провала заради слабото участие на хората в него, БСП видя в неговите резултати подкрепа за строежа на АЕЦ “Белене“, желание на избирателите да участват в пряката демокрация и червен картон за правителството на ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов. Това стана ясно от думите на депутата от "Коалиция за България" Мая Манолова, която говори в понеделник пред медии в Кюстендил.

 

Тя посочи, че резултатите от референдума в Кюстендилска област сочат, че ГЕРБ продължават да губят доверие на местна почва, а на национално ниво - "че Бойко Борисов е победим".

 

Активността на хората във вчерашния вот е доказала, че е необходимо да се направят законови промени, които да намалят прага на активност до 25-30 процента, при допитването до обществеността, смята Манолова. Според нея е необходимо да бъде намален и броят на подписите, необходим при инициирането на референдум.

 

Представителят на БСП коментира още, че с появилите се в повече гласоподаватели в изборните списъци за референдума се е целяло да се не достигне 20 процента активност, което ще позволи преразглеждане на въпроса за АЕЦ “Белене“ в парламента.

 

Още в неделя обаче Борисов даде да се разбере, че в пленарна зала мнозинството ще гласува срещу оформеното в резултат на ядрения референдум проекторешение за нова ядрена централа.

 

Манолова заяви още, че ако при окончателните резултати от Централната избирателна комисия се окаже, че броят на гласувалите е по-нисък, "Коалиция за България" ще ги обжалва.

 

Постигната избирателна активност на референдума не е такава, каквато търсехме, коментира от своя страна депутатът Румен Петков в Плевен. Той повтори тезата си от предишния ден, че заради непочистените от снега пътища хората не успели да отидат да гласуват

 

Референдумът е много сериозен знак за всички партии, смята представителят на БСП. Той определи резултатът като "провал за ГЕРБ" и "катастрофа за партията на Кунева". Не бих казал, че това е голям успех на БСП, трябва да анализираме резултатите добре, добави Петков.

 

Според него премиерът преди приключване на изборния ден си е позволил агитация, с което е нарушил закона "по брутален начин", а това не е направило впечатление на медиите и на политическите партии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?