Според БСП програмите на сините и ГЕРБ са "опасни" като лидерите им

Въпреки че все още не е представила официално своята управленска програма, БСП определи платформите на ГЕРБ и Синята коалиция като "опасни за икономическата и финансовата стабилност на страната, както и за енергийната сигурност".

На специално свикана пресконференция в сряда говорителят на БСП Корнелия Нинова каза, че програмите на двете формации до "голяма степен се припокриват", което "още веднъж показва, че Борисов и Костов се готвят да управляват заедно", а "комбинацията между двамата е опасна и ще дестабилизира България".

Този "извод" БСП го направи далеч преди да са представени програмите на ГЕРБ и Синята коалиция и той е сред лайтмотивите на предизборната ѝ кампания, включително на клипове и плакати от поредицата "черен PR".

БСП ще представи програмата си идната седмица.

По думите на Нинова повечето мерки вече са готови, някои неща се доизкусурявали и след това ще бъдат обсъдени обстойно с различни организации. В основата на платформата бил т. нар. "екшън план на Станишев" срещу "негативните ефекти от финансовата и икономическата криза".

"Има мерки, които са залегнали в двете десни програми и които настоящото правителство е реализирало", каза Нинова, като посочи намаляването на данъчно-осигурителната тежест, подобряването на бизнес средата, както и намаляването на бюджетните разходи.

И ГЕРБ, и Синята коалиция критикуват "плана Станишев" и действията на кабинета му като неадекватни.

Икономическият съветник на премиера Драгомир Стойнев изтъкна, че ГЕРБ не са казали ясно с колко и как искат още да намалят данъците и осигуровките. Според него, ако осигурителната тежест бъде намалена с 5 процента, това ще струва на държавата 800 млн. лв.

Надали съществува по-голяма наглост от тази да кажеш, че ще подобриш бизнес средата, тъй като настоящото правителство направи толкова много, коментира Стойнев. Даде и пример, че кабинетът е опростил 25 лицензионни режима, а на общинско ниво са били премахнати 167 незаконни. "София не е променила нито един режим с цел подпомагане на предприемачите", каза още той.

Корнелия Нинова определи някои от предложенията на ГЕРБ като "непоследователни", например това, че първо говорели за приватизацията на НОИ и АЕЦ "Козлодуй", а сега не.

"И двете програми пренебрегват социалната сфера, грижата за майките и пенсионерите", заключи Нинова.

Според нея други мерки на десницата ще "доведат до политически чистки и реваншизъм". Като пример даде нарушаването на конституционния принцип на разделение на властите по отношение на идеята прокуратурата, следствието и дознанието да преминат към изпълнителната власт. От БСП се обявиха и срещу идеята на ГЕРБ да се закрие Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), която бе създадена от Станишев.

"Странно е предложението за контрол върху работата на БНБ, която е независима институция и настоящото правителство никога не се е намесвало в дейността ѝ", посочи още Нинова. Стойнев пък допълни: "Искрено се надявам, че бъдещото правителство няма да се меси в работата на БНБ".

Нинова определи като "безотговорно" евентуалното преразглеждане или замразяване на проекти като "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене". Относно предложението за закриване на създадения от това правителство Енергиен холдинг, Стойнев попита: "Държавата ще абдикира от един печеливш сектор, ли?".

Споделяне

Още от ИЗБОРИ 2009