Според Букурещ холандците политизират въпроса за Шенген

Холандците опитват да политизират въпроса за присъединяването на Румъния към Шенгенската зона. Във връзка с това сроковете за встъпване на страната в зоната може да бъдат удължени, заяви началникът на отдел "Шенген" в румънското вътрешно министерство Мариан Титулеску, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Сроковете за поетапно присъединяване на страната ни към Шенген може да бъдат удължени за неопределено време. Блокирането на встъпването в Шенген има политически характер, тъй като Румъния е изпълнила всички поставени технически условия, заяви Титулеску.

Той добави, че "срещу Румъния и България отново се формира коалиция начело с Холандия, която не желае да види тези страни в Шенгенската зона".

Титулеску посочи, че ако Букурещ не успее да влезе в Шенген до края на годината, правителството "отново ще постави този въпрос през март следващата година".

Холандия няколко пъти налага вето на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, мотивирайки решението си с думите, че и в двете страни борбата срещу корупцията и организираната престъпност не е достатъчно ефективна.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?