Няма дъно:

Според Буруджиева е "нелепо" българин да стане външен министър на ЕС

Янаки Стоилов: Орешарски издигна Кристалина Георгиева само като "дипломатически жест"

Татяна Буруджиева. Сн. БГНЕС

"Нелепо е въобще да говорим, че постът "външен министър" на ЕС би могъл да бъде даден на България", при положение, че имаме на толкова висок пост друг българин като председател на ПЕС. Този коментар направи депутатът Татяна Буруджиева пред репортери в четвъртък.

По-късно колегата ѝ Янаки Стоилов, който е зам.-председател на БСП, потвърди тази позиция като каза, че спрягането на Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността е "надценяване на българския случай".

Буруджиева се изказа преди заседанието на ИБ на БСП, а Стоилов – след края му. И двамата бяха единни в мнението си, че макар министър-председателят Пламен Орешарски официално да е издигнал Георгиева за този пост на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, това не било номинацията на българското правителство.

Коя е обаче номинацията, Буруджиева и Стоилов така и не казаха.

Стоилов изтъкна, че сегашното правителство, а не служебното, трябва да излъчи новия български еврокомисар и по възможност той трябва да е социалист, но не се ангажира с името на външния министър Кристиан Вигенин.

Преди да замине за Брюксел в сряда, премиерът Орешарски не съобщи какво предложение ще направи, но след като пристигна там и се срещна с избрания за председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, обяви, че на започващата след това среща ще издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на европейската дипломация.

Продължилите до късно през нощта разговори между европейските лидери обаче не приключиха с избор на "външен министър" на ЕС и на председател на Европейския съвет. На този етап се налага мнението, че за външнополитечски представител на ЕС ще бъде търсен социалист.

Ситуацията с българската кандидатура вече наистина изглежда крайно нелепо, но не поради причините, изложени от Буруджиева, а заради тоталната неадекватност на българското правителство и държава. Преди около месец, след като бе постигнато съгласие за оставка на кабинета през юли и предсрочни избори, Орешарски увери, че еврокомисарят ще бъде определен след широки консултации, за да е консенсунсна фигура. Такива консултации не са водени. В същото време от Брюксел дойде новината, че Юнкер е настоял именно Кристалина Георгиева да стане зам.-председател на ЕК и да поеме европейската дипломация. Управляващите у нас се направиха, че не са чули и предпочетоха да се "снишат", вместо да да лобират в Брюксел за неочаквания шанс България да получи толкова престижно портфолио.

През това време от БСП не се чуха каквито и да е аргументи по същество срещу възможността България да има "външен министър" на ЕС, така и срещу кандидатурата на Кристалина Георгиева, която очевидно получава много висока оценка в Брюксел и сред други европейски правителства за досегашната си работа като еврокомисар по хуманитарната помощ и реакция при кризи.

Явно след като си "отдъхнаха", че до избора на Георгиева не се е стигнало и че постът вероятно ще заеме социалист, другарите в София вече заговориха за случая "искрено и лично".

Няма как да станат всички тези неща, които се говореха за Кристалина Георгиева, най-малкото поради факта, че в Европейската комисия нещата много силно зависят от квоти, разпределения и прочие. Всички тези приказки, които се изговориха за "външен министър" на ЕС, са лишени от абсолютно всякакво основание, коментира политологът Татяна Буруджиева.

Нали всички разбираме, че "външен министър" на ЕК е вторият пост след председател на комисията, нелепо е въобще да говорим, че това би могло да бъде дадено на България, при положение, че имаме на толкова висок пост друг българин като председател на ПЕС, каза Буруджиева, имаки предвид "толкова високия пост" на Сергей Станишев.

Според нея е много лошо, когато се "пускат фитилите" на една цяла нация.

Буруджиева обясни, че това (Кристалина Георгиева) не е номинация на БСП, а на ГЕРБ. Не бих казала, че това е номинацията на премиера, каза още тя. По думите ѝ това, което е казал министър-председателят Пламен Орешарски, че би застанал зад подобна номинация, е нормално - би трябвало един български премиер да застане зад всеки българин.

Снощи в Брюксел министър-председателят заяви, че правителството подкрепя кандидатурата на Георгиева, въпреки че малко преди това лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев не се ангажира с подкрепа за Георгиева срещу конкурентната кандидатура на италианската социалистка Федерика Могерини.

"България само ще спечели, ако има промяна в ЕК", отговори неясно Станишев на въпроса дали би защитил българския интерес или този на социалистите, които лобират за Могерини.

Според обяснението на Янаки Стоилов, подкрепата на Орешарски за Георгиева била просто "дипломатически жест".

БСП са на мнение, че този кабинет, а не служебния, трябва да излъчи следващия еврокомисар. (Макар по всичко да личи, че Орешарски не съгласува нищо с БСП.)

Много е важно кандидатурата на България да бъде инициирана от България, а не да идва от някъде другаде, каза Стоилов.

Има възможност следващият български еврокомсар да бъде социалист, но това зависи и от преценката на правителството, добави той.

Според него спрягането на Георгиева за върховен представител на ЕС по външната политика е "надценяване на българския случай".

Янаки Стоилов отказа да потвърди дали предложението на БСП е Кристиян Вигенин и уточни, че по-скоро ресорът ще предшества конкретната номинация.

Източници на Mediapool от "Позитано" поясниха, че се надяват, ако италианката Могерини не успее да стане "външен министър" на ЕС, събитията да се развият така, че постът да бъде даден на Вигенин, който иначе щял да се надява на "портфейл по-ниска топка".

Споделяне

Още по темата

Още от България