Според Дания граничният контрол не е решение на бежанската криза

Датският премиер Ларс Льоке Расмусен

Датският премиер Ларс Льоке Расмусен заяви, че въвеждането на граничен контрол по границата с Германия не е решението на бежанската криза, която стигна и до Дания през уикенда с пристигането на над 400 мигранти, предаде Ройтерс.

Дясната антиимигрантска Датска народна партия, на чиято подкрепа разчита правителството на малцинството на Расмусен, по-рано призова да се въведе граничен контрол с Германия.
Расмусен заяви, че съгласно Дъблинския регламент 400-те бежанци трябва да бъдат регистрирани в Дания, въпреки че искат да отидат в Швеция.

Дания купи рекламно пространство в четири ливански вестника, за да предупреди кандидатите за емиграция, че е втвърдила условията за установяване в страната, предаде Франс прес.

"Дания реши да въведе по-строги правила за бежанците", предупреждава платеното съобщение, което бе публикувано днес в три арабскоезични и един англоезичен вестник в Ливан.

Дания информира, че отпусканите на новопристигащите чужденци социални помощи са били намалени, в някои случаи с 50 процента, и че събирането на семейства не се разрешава през първата година за притежателите на разрешително за временно пребиваване.

За да останат в Дания, мигрантите и бежанците ще трябва да говорят и разбират датски, а тези, които не получат разрешително за пребиваване, бързо ще бъдат връщани в страната си, се предупреждава в платеното съобщение.

Говорителка на датското министерство на имиграцията и интеграцията отрече медийните съобщения, че пет турски всекидневника са отказали да публикуват това платено съобщение.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?