Според Дания граничният контрол не е решение на бежанската криза

Датският премиер Ларс Льоке Расмусен

Датският премиер Ларс Льоке Расмусен заяви, че въвеждането на граничен контрол по границата с Германия не е решението на бежанската криза, която стигна и до Дания през уикенда с пристигането на над 400 мигранти, предаде Ройтерс.

Дясната антиимигрантска Датска народна партия, на чиято подкрепа разчита правителството на малцинството на Расмусен, по-рано призова да се въведе граничен контрол с Германия.
Расмусен заяви, че съгласно Дъблинския регламент 400-те бежанци трябва да бъдат регистрирани в Дания, въпреки че искат да отидат в Швеция.

Дания купи рекламно пространство в четири ливански вестника, за да предупреди кандидатите за емиграция, че е втвърдила условията за установяване в страната, предаде Франс прес.

"Дания реши да въведе по-строги правила за бежанците", предупреждава платеното съобщение, което бе публикувано днес в три арабскоезични и един англоезичен вестник в Ливан.

Дания информира, че отпусканите на новопристигащите чужденци социални помощи са били намалени, в някои случаи с 50 процента, и че събирането на семейства не се разрешава през първата година за притежателите на разрешително за временно пребиваване.

За да останат в Дания, мигрантите и бежанците ще трябва да говорят и разбират датски, а тези, които не получат разрешително за пребиваване, бързо ще бъдат връщани в страната си, се предупреждава в платеното съобщение.

Говорителка на датското министерство на имиграцията и интеграцията отрече медийните съобщения, че пет турски всекидневника са отказали да публикуват това платено съобщение.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?