Според депутат от ПЕС Тракийският въпрос ще бъде включен в евродоклада за Турция

Въпросът за компенсациите, които турската държава дължи на българските бежанци и изселници от Тракия, ще бъде включен непременно в следващия мониторингов доклад за напредъка на Турция по пътя ѝ към ЕС като условие, което властите в Анкара ще трябва да изпълнят.

Това заяви в сряда заместник-председателят на Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Европейския парламент (EП) Ханес Свобода на разговор с евродепутата от ПЕС Маруся Любчева и с председателя на Съюза на Тракийските дружества  в България (СТДБ) Константин Карамитрев, който е на посещение в парламента по нейна покана, съобщи пресслужбата на българските депутати социалисти в ЕП, цитирана от БТА.

Сега вече сме запознати с проблема и ще работим за намирането на благоприятно решение, заявил Свобода.

Той посочил, че  публикуваният миналия месец доклад за напредъка на Турция е бил "ограничен"  заради положителния политически сигнал, който европейски институции са искали да изпратят на властите в Анкара.

Но задължително в  пролетния доклад ще включим тракийския въпрос като условие, което Турция ще трябва да изпълни с оглед присъединяване към ЕС. Доброто в тази ситуация е, че има договор между България и Турция и той трябва да се изпълнява. Дали ще има компромиси между двете страни и какви ще са те, ще решат страните по договора. Но ние вече имаме базата и обещавам този въпрос да бъде част от  мониторинговия доклад за Турция, който ще влезе в ЕП през пролетта на следващата година, подчертал Ханес Свобода.

Според официален документ, изготвен от министерство на външните работи на Република България през 1983 г., турската държава дължи на български изселници 10 млрд. долара компенсации за земите им. Според Ангорския договор от 1925 г. Турция признава имуществените права на българските изселници, но оттогава турските власти не са предприели никакви постъпки за обезщетяването им, посочва пресслужбата на българските депутати социалисти в ЕП.

Споделяне

Още от Европа