Според директори на общински болници държавата умишлено ги води към фалит

Според директори на общински болници държавата умишлено ги води към фалит

Директори на общински болници заявиха във вторник, че фалитът на по-малките лечебни заведения се дължи на целенасочена държавна политика. Според тях подобна политика е погрешна, защото в момента общинските болници нямат алтернатива в осигуряването на медицинска помощ на хората от по-отдалечените райони.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването оспори твърденията на здравното министерство, че общините не са ангажирани със своите болници и има лош мениджмънт, поради което болниците трупат дългове. “Това е опит да се прехвърли отговорността от болната на здравата глава. Основната причина за лошото състояние на общинското здравеопазване, за това, че няколко десетки болници затвориха и още седем-осем предстои да затворят, е целенасочената политика на правителството за закриването на общинските болници“, посочи той.

Кацаров припомни, че държавата въведе редица завишени критерии, които оставиха общинските и по-малките частни болници без договори с НЗОК по скъпо платените клинични пътеки. По думите му обаче най-тежкият удар върху общинското здравеопазване са делегираните бюджети, с които НЗОК определя кой колко ще получи, независимо какво е изработил.

Кацаров посочи, че намалението на приходите на общинските болници е в съчетание с увеличаващите се разходи за консумативи и заплати заради постоянно вдигащите се минимални осигурителни прагове. Той изрази надежда, че покрай болниците в Девин и Оряхово управляващите ще си дадат сметка, че са сбъркали в политиката си към общинските болници.

Д-р Атанас Атанасов, управител на болницата в Нови Пазар коментира, че общинските болници не са излишни. “Те са необходим елемент от националната здравна система и в момента нямат алтернатива, за да се осигури достъп. В общинските болници са единствените структури за образна диагностика, за лабораторни изследвания, които имат денонощен цикъл на работа. Нито едно заведение за извънболнична помощ не работи през нощта. Затова медицинските центрове всъщност не гарантират здравна сигурност. Спешните центрове и техните филиали също не са алтернатива, защото в много от филиалите понякога няма дежурен лекар“, посочи той.

Според него със закриването на общински болници хората в тези райони остават без задължителния минимум лекари за съответната гъстота на населението.

Директорът на болницата в Поморие Цветомир Цветков посочи още, че има неравнопоставеност във финансирането на болничната помощ по региони. Докато в София на един жител се падат по 129 лева годишно за болнична помощ, то в други по-малки общини се падат по около 17-20 лева годишно. “Независимо къде се намира пациентът той е с еднакви нужди от болнична помощ“, коментира Цветков.

Споделяне

Още по темата

Още от България