Според ДПС бюджетът за 2013 г. е на депресията и бедността

Алиосман Имамов, Сн:БГНЕС

Бюджет на продължаващата депресия и на задълбочаващата се бедност в България. Това определение на проектобюджета за следващата година даде зам.-председателят на ДПС
Алиосман Имамов във вторник след заседанието на партийното ръководство, цитиран от БТА.

Според Имамов бюджетът не съдържа мерки за стимулиране на икономическата активност, нито за увеличаване на инвестициите и заетостта.

Този бюджет, който е последен на правителството на ГЕРБ, фокусира целия провал на това управление и цялата му политическа арогантност, коментира депутатът от движението Йордан Цонев.

Според него в края на мандата на ГЕРБ управлението на страната ще струва 7 и половина милиарда лева дефицит.

Този бюджет продължава да "изяжда" резервите и да увеличава дълговото бреме, каза още Цонев и допълни, че външният дълг е нараснал с 1 милиард и 800 милиона лева.

Първата задача на следващия кабинет ще бъде ремонт на бюджет 2013, защото той е така конструиран, че приходите ще бъдат нереални, но разходите - реални, прогнозира Цонев.

Алиосман Имамов заяви, че се прилага подход на планово диференциран буфер, при който се залагат съзнателно по-високи прогнози за растежа, а разчетите за приходите, разходите и дефицита се правят въз основа на по-ниски базови очаквания.

Официалните оценки, публикувани в доклада за бюджета, са надути и нереалистични, а базовите оценки, които са по-реалистични, се използват като основа за изчисляването на бюджетните показатели, коментира Имамов. По думите му този подход е игра на числа и прави недействителни всички относителни бюджетни показатели, които се представят като процент от БВП.

Например планираните за 2013 г. приходи от 30.5 милиарда лева представляват 37.5 процента от планирания нереалистично надут размер на БВП, а не от реалистичния, базовия, който се използва като основа на изчисляване на приходите, обясни той.

Затова Имамов вижда сериозен риск за изпълнение на приходната част на бюджета и за предвидения дефицит.

Планово диференцираният подход частично съхранява финансовата стабилност, но не създава условия за по-висок икономически растеж, отбеляза още той. Имамов каза, че бюджетът "размразява" пенсиите, но оставя "замразени" доходите от труд, както и растежа на икономиката. Увеличението на пенсиите не е резултат от повишаване на икономическата активност, а еднократен предизборен ход, смята той.

Имамов посочи, че ако управляващите насочат своите усилия към повишаване на събираемостта и борбата със сивата икономика, могат да се получат достатъчно средства за увеличението на пенсиите през следващата година.

Споделяне

Още от Бизнес