Според ДПС предсрочни избори са нито възможни, нито полезни

Според ДПС предсрочни избори са нито възможни, нито полезни

"Предсрочни избори не са възможни, не биха били и полезни. Ние сме изразили нашето негативно отношение към тази коалиция, но в интерес на гражданите и на страната е след тази криза е правителството да завърши мандата си и след това да се проведат редовни избори", каза депутатът от ДПС Йордан Цонев пред Нова тв.

Думите му са по повод изказване на вицепремиера Томислав Дончев. Попитан дали има как ДПС, ГЕРБ и други партии в парламента да се обединят около обща програма, Дончев отговори: "Технилогията, в която всички да плеснем с ръце и да се прегърнем и политиците да спрат да се карат, понякога звучи много умилително, но това не е добра политическа технология. Ще ви напомня – когато всички са в управлението, народът е е в опозиция. Ако няма политически сили, които са се обединили като алтернатива на управлението демокрацията няма да работи, защото няма да има кой да намира грешките".

Дончев говореше за идеята на ДПС, лансирана още в края на 2018 година, когато почетният председател на Движението Ахмед Доган заговори за "програмен парламентарен кабинет", включващ всички партии в Народното събрание.

"Останах с впечатление, че вицепремиерът разбра анонса на ДПС като "да плеснем с ръце и да се прегърнем". Искам да успокоя всички участници на политическата сцена, че ние не предлагаме това", каза във вторник Цонев по повод думите на Дончев.

По думите му идеята на ДПС била да има една ускорено икономическо развитие "с нюанси на всяка партия, но да има 2 или 3 приоритета около които да се обединим всички, за да изтеглим страната напред и по-бързо".

"И веднага давам един пример – в края на 90-те всички политически партии, независимо кой управлява, прегърнаха приоритетите членство в НАТО и в ЕС. Дори и БСП прегърна тези приоритети. И който и да управляваше, той дърпаше страната напред в тези приоритети", добави Цонев. Той даде и "примерни приоритети" за сегашната ситуация – ясна програма за решаване на демографската криза, за образованието, зелената икономика, високите технологии. 

"В момента се изпълнява програма за демографския проблем, която спокойно можем да я поставим в графата "ала-бала", каза още Цонев.

По думите му въпреки че идеята е от 2-3 години, тя не е обсъждана с останалите партии. "Ние повтаряме, че управление от досегашния тип няма да реши основни проблеми. Аритметични мнозинства в парламента, в които събират се 121 депутати,правят се разнородни коалиции – дясна народна партия като ГЕРБ с националисти, в предния парламент бяха и социалистите на Румен Петков и Георги Първанов", обясни депутатът от ДПС. 

Споделяне

Още от България