Според ДСБ и Румен Петков “възпрепятства правосъдието”

ДСБ призова прокуратурата да “предприеме необходимите действия за престъпления срещу правосъдието на висши магистрати и министрите Румен Овчаров и Румен Петков”. Това обявиха в сряда депутатите от ДСБ, които отново настояха с декларация вътрешният министър Румен Петков да бъде отстранен.

Същия ден шефът на националното следствие Ангел Александров подаде оставка, очаквана след скандала с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, чиято оставка вече премиерът прие.

“Оставките станаха инструмент за прикриване на истината, за замитане и прикриване на престъпни дейния във висшите етажи на властта”, заявяват по този повод ДСБ.

Предварителната проверка на прокуратурата не намери достатъчно данни за повдигане на обвинения срещу Александров или Овчаров. Част от материалите от проверката обаче бяха приобщени към досъдебното производство за престъпления срещу правосъдието, което вече бе заведено срещу доскорошната следователка Татяна Шарладжиева и уволнената заместничка на Овчеров – Корнелия Нинова.  

“Предложихме анкетна комисия да разкрие фактите около смъртта на Ангел Димитров-Чората, умрял при полицейски арест. Днес научаваме, че към полицаите е повдигнато обвинение за предумишлено убийство, а министър Петков се опита да прикрие, че е имало извършено престъпление. Това не е ли опит за възпрепятстване на правосъдието?”, питат от ДСБ.  

ДСБ са на мнение, че институциите, призвани да водят битка с престъпността са станали щит за нейното прикриване и припомнят, че предложеното от тях създаване на анкетна комисия, която да провери всички факти по скандала "Овчаров-Александров", е било отклонено.

“Многократно предупреждавахме, че МВР, следствието, прокуратурата не разкриват, а прикриват престъпността и корупцията. Стигнахме до абсурда бос от подземния свят да бъде охраняван като държавен глава, по признание на министър-председателя”, декларират още ДСБ.

По повод безпрецедентната полицейска  охрана, осигурена за явяването в съда на бизнесмена от бившата СИК Младен Михалев – Маджо, в неделя Сергей Станишев заяви, че “охраната на този свидетел едва ли не като президент на САЩ, определено не прави добро впечатление”.

Думите на премиера предизвикаха гнева на вътрешния му министър Румен Петков, който ден по-късно заяви, че “не вярва министър-председателят да е казал такъв абсурд”. Петков добави още, че е готов да запознае Станишев с фактите.

“Изглежда Станишев не се осведомява какво става в МВР от министъра си”, коментираха по-този повод от ДСБ пред Mediapool. Като доказателство за провала в борбата с корупцията по висшите етажи на властта се приема намерението на премиера за създаването на Национална агенция по сигурността (НАС), към която ще преминат ключови звена от МВР.

ДСБ нееднократно са настоявали за оставката на Румен Петков. Последният конкретен повод бе покрай формирането на Комисията по досиетата. На 15 февруари  вътрешният министър изпрати до ресорната парламентарна комисия писмо, в което пишеше, че няма данни кандидатстващите да разсекретяват архива на ДС да са били щатни или нещатни сътрудници на комунистическите репресивни служби. Впоследствие обаче се оказа, че човекът на президента, предложен официално от социалистическата партия - Христо Марински - е бил на щат в ДС. Тогава ДСБ да сезираха главния прокурор Борис Велчев, че министър Петков е подписал документ с невярно съдържание. Държавното обвинение обаче отказа да стартира производство срещу Петков с мотива,че няма данни за извършено престъпление.          

По-късно в сряда Румен Петков коментира от Стара Загора, че поисканата му от ДСБ оставка е “поредната, а не последната” и това е “едно вълнуващо предложение”, предаде БТА.

Споделяне

Още от България