Според Дянков е нормално здравните вноски да отиват в резерва, вместо за лечение

Финансовият министър смята вноските за “налети“ от държавата пари в системата

Симеон Дянков, Сн: БГНЕС

Финансовият министър Симеон Дянков не вижда нищо нередно пари от здравни вноски да остават неизползвани и в края на годината да отиват във фискалния резерв, вместо да се използват за лечението на хората, от чийто джоб са платени. Според него в здравеопазването “се наливат“ много пари, но те никога не са достатъчни, защото секторът е нереформиран. Липсата на реформи през този мандат пък ресорният вицепремиер прехвърли на здравното министерство, здравната каса, лекарските и пациентските организации.

Дянков обяви във вторник пред БНТ, че в мандата на ГЕРБ се дават всяка година със 700 млн. повече за здравеопазване. “2 млрд. и 765 млн. лева, това да си го представим на годишна основа е близо 700 млн. повече на година, това правителство дава за здравеопазване. Къде са тези 700 млн... Те отиват в здравеопазването, доволен ли е някой от здравеопазването – не. Какъв е за мен изводът, че колкото и пари да се наливат там, без някаква основна реформа, а тя не може да дойде от финансовото министерство, тя трябва да дойде от самия сектор здравеопазване – от министерството, от здравната каса, от лекарския съюз, от пациентските организации. Без те да предложат такава реформа и тя да се приеме, колкото и пари да наливаме, ето вижте колко сме налели, явно няма подобрение. Така че всички са недоволни, но и аз съм недоволен от това, че толкова много пари сме дали – 3 млрд. повече за нашето правителство и резултатите липсват“, заяви Дянков.

За следващата година бюджетът на НЗОК действително е 2.7 млрд. лева, а този на здравното министерство 368.2 млн. лева или общо малко над 3 млрд. лева. За сравнение през 2009 година бюджетът на НЗОК беше 2.4 млрд. лева, от които обаче 400 млн. лева излишък, предназначен да отиде в големия резерв и да се ползва за реформи, включващи демонополизирането на НЗОК. А бюджетът на здравното министерство бе значително по-висок - 644 млн. лева. Или през 2009 година общият бюджет пак е бил малко над 3 млрд. лева, но реално са използвани за здравеопазване 2.6 млрд. лева. Дянков пропуска и факта, че повечето пари за здравеопазване не са пари, които той “налива“, а увеличението на разходите е изцяло за сметка на приходи от здравните вноски на хората. Докато държавният бюджет за здравеопазване с всяка изминала година се топи.

Бюджетите на касата и здравното министерство са основните източници на финансиране на здравната система, иначе средства за здравеопазване има предвидени и в бюджетите на социалното министерство, министерствата, които имат ведомствени болници и др.

“Лекарите са недоволни, пациентите са недоволни от нашето здравеопазване, аз също съм недоволен и много рядко можеш да намериш българин, който да каже – браво на здравеопазването, добре върви. Но основната разлика между това, което ние мислим, и това, което лекарският съюз вчера каза, е дали това се дължи на липса на пари“, посочи Дянков.

Той отхвърли обвиненията, че парите от здравни вноски, които отиват във фискалния резерв се ползват за друго.

“Това обвинение, както и предишни години, то за четвърти път вече излиза, то всяка година излиза, е напълно некоректно и необосновано. В смисъл такъв, че парите, които остават всяка година, ако въобще останат, отиват директно в резерва на здравната каса. И от там, ако не се използват до края на годината, отиват в така наречения фискален резерв. По закон и ние винаги сме спазвали този закон, финансово министерство не може да ги преразпределя към нищо друго, нищо не е законно, както и Сребърният фонд не може. Това са пенсионни пари, които се събират с времето, не могат да се преразпределят. По същия начин тези пари не се преразпределят. И въпросът е къде са. Отговорът е много лесен – те са във фискалния резерв, както са били в предишни правителства“, заяви Дянков.

Именно това правителство обаче направи резервът на НЗОК част от общия фискален резерв на държавата. Преди той стоеше по сметки на касата в БНБ, но през 2010 година беше преместен по сметки на републиканския бюджет. Освен това преди време Дянков вече беше разсъждавал по темата, че резервът от здравни вноски може да бъде похарчен за нещо друго, като например да се покрие дефицитът на НОИ.

Споделяне

Още по темата

Още от България