Според Джон Кери кандидат-президентската кампания поставя САЩ в неудобно положение

Според Джон Кери кандидат-президентската кампания поставя САЩ в неудобно положение

Хаосът в кампанията за президентските избори в САЩ поставя страната в "неловко положение", заяви американският държавен секретар Джон Кери, който сподели своите размисли за антимюсюлманските нагласи на кандидатите и нарастващата тревога на световните лидери.

Попитан за това как се отнасят чуждестранните лидери към тазгодишната надпревара за Белия дом, Кери заяви по телевизия Си Би Ес, че "те са потресени".

"Това разстройва чувството за равновесие на хората за нашата стабилност, за нашата надеждност", каза той. "А в известна степен трябва да ви кажа, че от някои от въпросите, от начина, по който са ми задавани, ми става ясно, че случващото се е неловко положение за нашата страна", заяви Кери.

Държавният секретар не посочи конкретно кои кандидати или коментари поставят в неудобна ситуация САЩ, но явно намекваше за спорните предложения на републиканските кандидати.

Сенаторът от Тексас Тед Круз предлага полицията да наблюдава, патрулира и обезопасява мюсюлманските квартали и се заобикаля с "ужасяващи" по думите на експерти съветници по въпросите на гражданските права. Милиардерът Доналд Тръмп предлага временна забрана за влизане на мюсюлмани в САЩ и казва, че ще нареди на армията да изтезава затворници и да бомбардира семействата на заподозрени в тероризъм хора, в разрез с международното право.

Републиканската партия се надяваше вече да насочи вниманието си към съревнование с Хилари Клинтън, която е водещият кандидат за спечелване на президентската номинация на демократите, но вместо това републиканците са затънали в пререкания, породени от размяна на обиди между кандидатите, сблъсъци на предизборни прояви и обвинения в лъжи и мръсни номера.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?