Според ЕК България не знае как да се справи с корупцията

Вместо отговор на искането за изпращане на евроексперт във връзка с разследването на мегаскандала по върховете на изпълнителната и съдебната власт у нас, Европейската комисия (ЕК) дипломатично пита София защо не може да се справи с корупцията.

Писмото на вътрешния министър Румен Петков и главния прокурор Борис Велчев до ЕК бе изпратено миналата седмица и мотивирано с желанието им да покажат “откритост” и “ЕК да увери в компетентността и безпристрастността на българската прокуратура”, както обясни Велчев.

В понеделник генералният секретар на ЕК Катрин Дей е подписала официалния отговор, в който се посочва, че преди да вземат окончателно решение по предложението, в Брюксел очакват да получат “допълнителни разяснения” за неговия обхват.

Например, дали правителството на България проявява интерес към получаване на допълнителна експертиза по някои общи и систематични аспекти в справянето с корупцията? Или се предлага да се проследяват по-детайлно отделни случаи, но все пак в общия контекст на мисията експерти (на ЕК в България) през април, са някои от въпросите, по които генералният секретар на ЕК би искала да получи разяснения, предаде БТА.

Уклончивият отговор е твърде красноречив за позицията на ЕК, като се има предвид, че в момента Борис Велчев и Румен Петков са в Брюксел, за да се срещнат с еврокомисаря по правосъдие и вътрешен ред Франко Фратини и със самата Катрин Дей. Засега не е ясно дали те са дали някакви разяснения или те все още не са достатъчни на ЕК.

Още миналата седмица европейски посланици в София и служители в Брюксел демонстрираха резервираност към предложението за изпращане на евроексперт, тъй като ЕК явно не желае да поема отговорност за разследването на българските власти и резултатите от него, а очаква да оцени свършеното.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа