Според ЕК няма дискриминация в решението за преместването на агенции на ЕС от Лондон

Според ЕК няма дискриминация в решението за преместването на агенции на ЕС от Лондон

Европейската комисия коментира, че не открива дискриминация към Централна и Източна Европа по повод снощното решение на Съвета на ЕС две общностни агенции, разположени в Лондон, да бъдат преместени в Париж и Амстердам.

 

Решението бе взето от 27 министри на външните работи по единодушно одобрена система, посочи говорител на комисията.

ЕК и председателят Жан-Клод Юнкер многократно отбелязаха, че 14 години след разширяването на ЕС (през 2004 г. - бел. кор.) няма причини да се говори за разлики между Изтока и Запада, работим за Европа на 27 държави, без разлики и дискриминация, добави говорителят.

 

Той даде пример за еднаквото отношение на ЕС към всички държави от Общността със законодателните предложения за командированите работници и състава на храните.

 

Комисията работи за единство в ЕС, нашата задача бе единствено да оценим подадените предложения за домакинство на агенциите, допълни говорителят.

Съветът на ЕС снощи отхвърли с гласуване предложенията на София, Букурещ, Братислава, Атина, Барселона, Бон, Брюксел, Копенхаген, Дъблин, Хелзинки, Лил, Малта, Милано, Порто, Стокхолм, Виена, Варшава и Загреб за домакинство на Европейската агенция по лекарствата. В надпреварата за домакинство на Европейския банков орган България не участва. Преместването на двете агенции се налага покрай решението на Великобритания да напусне ЕС.

Споделяне
Още по темата
Още от Европа

Смятате ли, че президентът е "сготвил" премиера със снимките от спалнята?