Според ЕК няма дискриминация в решението за преместването на агенции на ЕС от Лондон

Според ЕК няма дискриминация в решението за преместването на агенции на ЕС от Лондон

Европейската комисия коментира, че не открива дискриминация към Централна и Източна Европа по повод снощното решение на Съвета на ЕС две общностни агенции, разположени в Лондон, да бъдат преместени в Париж и Амстердам.

 

Решението бе взето от 27 министри на външните работи по единодушно одобрена система, посочи говорител на комисията.

ЕК и председателят Жан-Клод Юнкер многократно отбелязаха, че 14 години след разширяването на ЕС (през 2004 г. - бел. кор.) няма причини да се говори за разлики между Изтока и Запада, работим за Европа на 27 държави, без разлики и дискриминация, добави говорителят.

 

Той даде пример за еднаквото отношение на ЕС към всички държави от Общността със законодателните предложения за командированите работници и състава на храните.

 

Комисията работи за единство в ЕС, нашата задача бе единствено да оценим подадените предложения за домакинство на агенциите, допълни говорителят.

Съветът на ЕС снощи отхвърли с гласуване предложенията на София, Букурещ, Братислава, Атина, Барселона, Бон, Брюксел, Копенхаген, Дъблин, Хелзинки, Лил, Малта, Милано, Порто, Стокхолм, Виена, Варшава и Загреб за домакинство на Европейската агенция по лекарствата. В надпреварата за домакинство на Европейския банков орган България не участва. Преместването на двете агенции се налага покрай решението на Великобритания да напусне ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа