Според еколози практиката за справяне с проблемни мечки у нас е проблематична

Съществува порочна практика при справяне с проблемни мечки, която не води до намаляване на инцидентите, смятат от фондация "Четири лапи". Становището на неправителствената организация е по повод Международния ден на биоразнообразието, който се чества на 22 май.

Българската популация на мечки е уникална в европейския съюз, според Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица, цитиран от БТА. В момента тя е стабилна, но недобре проучена, като се счита, че у нас има между 500 и 700 мечки. Разпространението им е в Рило-Родопския масив, Стара планина, Витоша, като най-голяма е концентрацията ѝ в Рила и Родопа планина.

Отношенията между кафявата мечка и човека в България имат дълга история и традиция. Българинът, израсъл в планинските села, знае как да предпази себе си и домашните животни от нея. Напоследък обаче човекът навлиза все по-често в територията на мечката, като нерядко унищожава и запасния ѝ ресурс от храна, смята Иванов. Според него така непряко ние влизаме в досег с мечката, намалявайки храната, на която тя разчита и довеждайки я до положение да навлиза в селата, за да търси нов източник на прехрана.

При все по-близкия контакт между мечката и човека зачестяват и инцидентите, при които мечка напада пчелини или животни.

Ловът на мечки у нас е забранен от Закона за биоразнообразието, но на практика всяка година законно се отстрелват по няколко мечки - след случаи на нападения над хора или добитък. За 2008 са обстреляни 3 мечки, а през 2009 са издадени 10 разрешителни от които 7 са изпълнени. Според Иванов не винаги отстреляните мечки обаче са точно тези, които са нападнали човек или домашно животно.

Споделяне

Още от България